Medi ambient

25 milions d'inversió a Campdorà

L'Agència Catalana de Residus aparca fer una planta de tractament de residus al Gironès i aposta per modernitzar la incineradora perquè funcioni a diari

Les millores en la infraestructura permetran que serveixi uns 10 anys més

Optimitzar les instal·lacions existents perquè a curt i mitjà termini no es poden fer noves plantes. Aquesta és la filosofia que està aplicant l'Agència Catalana de Residus (ACR) per elaborar el Pla d'Infraestructures de Residus 2013-2020, en el qual s'inclourà una partida de 25 milions per a millores tecnològiques a la incineradora de Campdorà, que dóna servei a Girona, Salt i Sarrià. El director de l'ACR, Josep Maria Tost, va explicar ahir que ara la incineradora –estrenada l'any 1984– funciona tres setmanes i la quarta està tancada, i que amb les millores podrà funcionar cada dia i passar de cremar les 30.000 tones actuals a 45.000; és a dir, un 50% més. Tost no descarta que a llarg termini es pugui fer una planta de residus al Gironès, però de moment el projecte queda aparcat. “Hem d'anar a solucions possibilistes”, deia ahir Tost a aquest diari, i assenyalava que, amb les millores, la incineradora “pot servir per uns 10 anys més”. Tost va recordar que l'Ajuntament de Girona ha encarregat un estudi de millora i optimització de la incineradora i va dir que un cop tingui els resultats, a principis del 2014, decidiran amb l'Ajuntament quines actuacions fer.

Més eficiència

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont (CiU), veu “necessària” la inversió de 25 milions a Campdorà per tal de millorar l'eficiència de la instal·lació. “La planta ha de tenir més eficiència energètica i més capacitat de crema.” Segons ell, la infraestructura “ha de millorar l'eficiència, tot i que no hi ha cap urgència perquè funciona a un bon rendiment”.

La inversió del govern a Campdorà no treu, diu Puigdemont, que la comarca del Gironès necessiti una planta de valorització de residus a mitjà termini. “Aquesta solució no és a Campdorà i, per tant, la planta que ha de donar servei a Girona, Salt, Sarrià, a la comarca del Gironès i a una part de la del Pla de l'Estany encara és necessària, i això ho entén també el govern.” Quan aquesta planta es faci, es “desprogramarà i es desmuntarà” la incineradora de Campdorà.

A Lloret només ens volen d'octubre a abril. Anirem on sigui més econòmic. Si Solius continua obert... mentre sigui així ho tenim clar
Genís Dalmau
REGIDOR DE SERVEIS MUNICIPALS DE TORROELLA DE MONTGRÍ - L'ESTARTIT
Serem bel·ligerants i farem servir l'abocador de Solius fins que es pugui. Anar a abocar a Lloret implica fer molts més quilòmetres
Joan Alfons Albó
ALCALDE DE SANT FELIU DE GUÍXOLS (CIU)
Som de la mancomunitat de Solius, i per tant no tindria sentit que anéssim a Lloret
Fermí Santamaria
alcalde de llagostera
S'ha d'aplicar el sentit comú i ens crea un perjudici passar de Solius a Lloret. No ens agrada i proposem Puigpalter [Banyoles] o Campdorà
Narcís Casassa
alcalde de sant julià de ramis (pSC)

La planta de Pedret i Marzà, el 2015

El director de l'Agència Catalana de Residus, Josep Maria Tost, va fixar ahir mitjan 2015 com a data de l'obertura de la planta de triatge de Pedret i Marzà. La infraestructura, que havia d'estar feta el 2012, es va ajornar l'any passat per replantejar-la a la baixa: el pressupost es va reduir de 36 milions a 25. Tot i que llavors es va apuntar la data del 2014, finalment serà més tard. Segons Tost, el Consell Comarcal aprovarà d'aquí a pocs dies el projecte, que té un termini d'execució d'any i mig. Quan entri en funcionament, donarà servei a l'Alt Empordà i al Baix Empordà nord, que ara anirà provisionalment a Lloret.

També el 2015 estarà feta una nova planta de triatge a Orís (Osona), que estava prevista inicialment per cobrir Osona i el Ripollès, però que Tost indica ara que caldrà estudiar amb alcaldes i consells comarcals si també podria cobrir la Garrotxa i el Pla de l'Estany o si cal fer la planta de Sant Jaume de Llierca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Planten el Dimoni de les Festes de Maig a Badalona

Badalona
equipaments

Enderrocament “d’urgència” i “per seguretat” de l’edifici de l’Escola de Vela

platja d’aro
sequera

Només 17 hm³ per als regants al Baix Ter

LA TALLADA D’EMPORDÀ
urbanisme

Adjudiquen la rehabilitació de les cases del castell d’Amposta

AMPOSTA
GIRONA

Finalitzen les obres de l’enllumenat d’accés als jardins de les Pedreres

GIRONA
GIRONA

Tallen el pas per sota del viaducte al carrer Pedret per un despreniment

GIRONA
Societat

Mor Tuni Jordana, activista cultural i fundadora de la Gralla de Granollers

solidaritat

Pineda de Mar, Calella i Salou acullen 25 infants ucraïnesos durant tres setmanes

PINEDA DE MAR
patrimoni

El jaciment ibèric de Puig Castellar, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional

Santa Coloma de Gramenet