Medi ambient

La legalització de barraques al cap de Creus arriba a fiscalia

La fiscalia de Medi Ambient ha obert una investigació i els agents dels Mossos han entrat a l'ajuntament de Cadaqués a buscar els expedients

Són construccions considerades il·legals i una l'ha regularitzada el consistori

Salvem l'Empordà diu que cap barraca acaba enderrocada

La fiscalia de Medi Ambient investiga la legalització que l'Ajuntament va fer d'una barraca de Cadaqués, que està dins els límits del parc natural del Cap de Creus. A partir de les diligències de la investigació de la setmana passada, un equip dels Mossos d'Esquadra es va presentar a l'ajuntament de Cadaqués per demanar la documentació. També va demanar la d'un casa construïda dins el terme municipal però fora del parc.

L'anterior equip de govern, amb Joan Borrell (ERC) a l'alcaldia, va iniciar un procés per legalitzar dues barraques. L'actual alcalde de Cadaqués, Joan Figueras, diu que té constància de la investigació de la fiscalia però recorda que és un afer que va portar l'antic equip de govern. Figueras no s'ha volgut pronunciar més enllà de dir que la investigació no és cap fet que hagi propiciat l'equip actual.

En altres ocasions, la fiscalia de Medi Ambient ja havia investigat la presència de construccions il·legals al cap de Creus, i fa un parell d'estius va visitar diverses d'aquestes barraques per determinar si són legals.

Tot i això, la portaveu de Salvem l'Empordà, Barbara Schmitt, ha explicat que estudien el cas i alerta que “encara que hi hagi sentències per enderrocar-les no passa mai res”. Schmitt hi afegeix: “Casa feta, casa que es queda on és”. Schmitt explica que, al llarg dels anys, la majoria de barraques que s'han reformat a la zona del cap de Creus no tenen cap ús agrícola i s'han convertit en segones residències o en casetes de cap de setmana.

Anna Comas, de Salvem Cadaqués, reclama una política clara per evitar els malentesos que hi ha sobre si es poden fer o no. Diu que no es pot permetre que les barraques que es converteixen en xalets, però que n'hi ha que són d'us agrícola i que cal protegir.

Un veí que fa temps que denuncia un dels casos de legalització acusa que hi ha una “presumpta prevaricació per part dels serveis tècnic de l'Ajuntament”, en un escrit d'al·legacions contra la legalització d'una de les barraques implicades, en aquest cas, la de la zona del Jonquet. En l'escrit, del 27 de juny del 2011, el veí assegura que la propietària de la barraca i “ promotora d'aquesta il·legalitat treballa en el mateix Ajuntament de Cadaqués” i que l'altre propietari és treballador de l'Ajuntament de Roses. Per això, el veí hi afegeix que “s'han fet servir càrrecs públics per legalitzar il·legalitats”.

Les claus

La normativa només permet construccions agrícoles i ramaderes

m.vicente

Els límits legals

Segons el Departament d'Agricultura i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya, les barraques del Parc Natural del Cap de Creus només poden tenir ús agrícola i han de seguir una sèrie de requisits entre els quals que la caseta no faci més de 14 metres quadrats i que es faci en un terreny de com a mínim 4,5 hectàrees de vinya o conreu de secà, o bé 25 hectàrees de terreny on hi hagi un ramat.

Pedra seca

La major part de les barraques que es localitzen a l'entorn del cap de Creus són de pedra seca, una manera de construir típicament de Cadaqués. Això va obrir un debat fa uns mesos en què l'antic Ajuntament va plantejar que en alguns casos potser s'haurien de legalitzar i fins i tot protegir aquest tipus de construccions. Per això, l'alcalde anterior va arribar a demanar una normativa nova per regular aquest afer.

Procés administratiu

Els propietaris d'aquestes barraques acostumen a començar un procés per legalitzar-les, tot i que la majoria no s'acaben legalitzant, però en els dos casos que ara s'investiguen sí que s'ha fet.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
medi ambient

Els tres centres educatius de Malgrat de Mar redueixen el consum energètic

Malgrat de Mar
alemanya

Les inundacions a Alemanya causen almenys dues morts

barcelona
societat

Tret de sortida a la temporada de bany a l’Estany de Banyoles

banyoles

Valoració positiva de les primeres setmanes del porta a porta

girona
SERVEIS

Tall de l’R1 i l’RG1 entre Mataró i Arenys de Mar per l’atropellament d’una persona

Mataró
SERVEIS

Un centenar de places per als temporers a la Fira de Lleida

Lleida
societat

Mèxic, amb Sheinbaum, s’uneix a la vintena de països governats per una dona

barcelona
girona

Eliminen definitivament l'aparcament de la Guàrdia Civil a Emili Grahit

GIRONA
Salut

Can Ruti fa seguiment de pacients complexos a través de rellotges intel·ligents

Badalona