Medi ambient

Tossa de Mar

Projecte a la Costa Brava perquè bussejadors banyistes i ajudin a trobar xarxes fantasma

La Costa Brava és objecte d’un projecte pioner perquè els banyistes i bussejadors ajudin a localitzar xarxes de pesca fantasma, que comprometen la biodiversitat i poden arribar a portar anys abandonades al fons marí. L’objectiu de la iniciativa, segons informa l’ACN, que s’emmarca dins la coneguda com a ciència ciutadana, és formar voluntaris que alertin els experts cada vegada que es trobin un art de pesca perdut. El projecte s’ha batejat amb el nom de Blue Legacy –Llegat Blau, en anglès– i compta amb el suport de la Unesco i l’organització internacional que va fundar el cèlebre oceanògraf francès Jacques Cousteau. Arreu de l’Estat qui l’articula és una ONG creada per un centre de submarinisme de Tossa de Mar que fa anys que lluita contra la problemàtica. “Una xarxa de pesca perduda es converteix en una eina de mort constant”, explica Raúl Álvarez, del centre de submarinisme Krakendive de Tossa. I hi afegeix: “Peixos, crustacis, foques, balenes, tortugues, aus marines com les gavines o els cormorans... La xarxa està dissenyada per atrapar i continua fent molt bé la seva feina”. “ A tot això se li suma que, quan es degrada amb el temps, es converteix en microplàstics que contaminen”.

Fa més d’una dècada que ell i la seva companya, Georgina Moschella, lluiten per combatre les xarxes fantasma al litoral de tot l’estat espanyol. El 2016 van crear una ONG i formen part d’una organització internacional, Ghost Diving, que té presència a una vintena de països i regions d’arreu del globus. Cada any arreu del litoral de l’Estat l’equip de l’ONG extreu una quinzena de xarxes fantasma. De mitjana cada operació costa uns 1.000 euros i s’ha d’estar preparat per fer-la pels riscos que comporta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Raül Balam
Xef del ‘Moments’ de l’Hotel Mandarin Oriental de Barcelona (2 estrelles Michelin)

“El meu plat preferit és patata amb col i bacallà de Sant Pol”

Barcelona

Gastronomia catalana, la que ho aprofita tot

Barcelona
Joan (Nani) Mora
Cap de l’oposició d’ERC a Sant Andreu de Llavaneres

“Veiem com tot el que tenia la marca d’ERC s’està aturant”

Sant Andreu de Llavaneres
ADMINISTRACIONS

El Maresme se sent exclòs del pla de barris

MATARÓ
gastronomia

Cinc restaurants, un menjador escolar i dues escoles de cuina, a l’Slow Food

sant sadurní d’anoia

Un pèsol per col·locar

sant andreu de llavaneres
Societat

Es presentarà una moció al ple per parlar de l’alberg de Badalona

Badalona
ADMINISTRACIONS

L’Ajuntament de Lleida serà part en la causa dels robatoris a l’Horta

LLEIDA
societat

Els càmpings de la Costa Brava, principal allotjament turístic català

roses