Medi ambient

Medi Ambient

Increment de contaminació al voltant de la petroquímica

L’Observatori de la Qualitat de l’Aire al Camp de Tarragona ha detectat un increment de compostos orgànics volàtils (COV) a l’entorn del polígon químic sud. Són dades del 2023 que també assenyalen aquesta zona com la de nivells més alts d’aquests components d’entre els 22 punts comparats. Enguany, l’estudi impulsat per Repsol amb el suport de l’Associació Empresarial Química de Tarragona, l’Institut Cerdà i la Universitat Rovira i Virgili ha publicat per primer cop les puntes captades de l’1,3-butadiè, un dels COV que es generen a la petroquímica i que havia registrat valors alts els darrers anys.

Les dades no corresponen a les emissions, sinó que s’han obtingut amb un cromatògraf connectat que detecta la qualitat de l’aire que respiraria una persona en un punt concret. Amb mesures cada mitja hora durant tot l’any, ha obtingut gairebé 17.000 registres i, a manca de límits oficials sobre l’1,3-butadiè, les dades assenyalen que els valors superen els límits recomanables entre un 1% i un 7% del temps, en funció d’on es posi el barem.

El primer valor correspon als registres que han superat el llindar establert pels impulsors de l’estudi –20 micrograms per metre cúbic (µg/m³)–, mentre que el segon correspon als 2 µg/m³, el límit de mitjana anual recomanat per l’administració mediambiental d’Ontario (Canadà). L’informe recull que s’han arribat a captar alguns episodis superiors als 100 µg/m³, amb un rècord de gairebé 200.

El director del complex industrial de Repsol a Tarragona, Javier Sancho, explica que a partir del centenar de puntes detectades, s’han impulsat una cinquantena d’informes interns per mirar d’esbrinar si hi ha una relació entre l’activitat industrial i el pic contaminant.

Pel que fa al sumatori dels 75 compostos orgànics volàtils captats, el 2023 els registres més alts van ser a l’entorn del polígon petroquímic sud. Així, el més destacat va ser el de la Universitat Laboral (82,4 µg/m³ de mitjana anual), seguit dels de la Canonja (61,3 µg/m³) i la Pineda (58,1 µg/m³). En canvi, al nucli urbà de Vila-seca es van registrar 20,7 µg/m³, una xifra quasi idèntica a la d’Alcover (21 µg/m³), un municipi més allunyat dels grans polígons industrials de la regió.

Pel que fa a les quatre capitals de demarcació catalanes, on s’ha detectat una mitjana inferior de COV ha estat a Tarragona (29,9 µg/m³), per sota de Barcelona (44,4), Lleida (39,7) i Girona (38,1).

De tots aquests COV, només el benzè està regulat per una normativa europea que fixa un màxim de 5µg/m³ de mitjana anual en un mateix punt. Segons les dades recollides per l’Observatori, en cap dels punts d’estudi ni tan sols se superen els 2µg/m³. “La qualitat de l’aire al Camp de Tarragona és bona”, diu Sancho.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona
enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre
infraestructures

Més carrers amb plataforma única tot i el revés judicial de Borrell

barcelona

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat