Medi ambient

PALAMÓS

Instal·len un mareògraf al port per un estudi sobre el canvi climàtic

El Museu de la Pesca i la Universitat Politècnica de Catalunya han instal·lat al port de Palamós un mareògraf per estudiar les conseqüències del canvi climàtic sobre l’augment del nivell del mar. Amb aquest innovador aparell es pot seguir, en temps real, la temperatura superficial de l’aigua, l’evolució del nivell del mar i altres paràmetres atmosfèrics, provocats per oscil·lacions en les condicions atmosfèriques.

Les dades són registrades cada deu minuts i queden guardades en una targeta de memòria SD. Automàticament s’envien al web de seguiment https://panell.tremar.cat, on es poden consultar en temps real.

El mareògraf instal·lat a Palamós, és dels pocs amb què compta Catalunya, i permet mesurar canvis en el nivell del mar provocats per oscil·lacions en les condicions atmosfèriques. Al Mediterrani, les variacions del nivell del mar solen ser petites, si bé sota determinades circumstàncies, les rissagues o seixes, poden arribar a tenir un gran poder destructiu.

Aquest aparell és un prototip fabricat amb components de baix cost i programa de codi obert Arduino. Consta d’un datalogger, una placa de comunicacions GSM/2G i el sensor acústic de distància, muntats en un senzill compartiment estanc de PVC. S’alimenta amb una placa solar i té autonomia indefinida. El dispositiu instal·lat a Palamós, forma part de la xarxa d’estacions que la UPC manté a través del projecte Pitàcora, finançat per l’Agència Espanyola d’Investigació i dirigit per investigador principal Dr. Manel Grifoll, professor de la UPC.

Aquest aparell s’ha instal·lat al moll pesquer de Palamós, molt a prop de la zona d’amarrament de les Barques del Peix del Museu de la Pesca, i l’acció compta amb el suport de l’Associació de Nàutica Popular Front al Mar i de Ports de la Generalitat.

En el marc de l’Horitzó Estratègic 2029, el Museu de la Pesca col·labora des de fa tres anys amb l’observador del temps Josep Pascual en la recollida de dades sobre la temperatura del mar davant del litoral de Palamós. També ha iniciat una col·laboració amb el Departament de Química de la Universitat de Girona per detectar la presència de metalls pesants en aigües de la badia.

Amb la inclusió del mareògraf, l’objectiu és que el Museu de la Pesca i el port de Palamós funcionin com un gran observatori blau per ajudar el món científic a comprendre millor els canvis globals en el clima i els oceans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona
enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre
infraestructures

Més carrers amb plataforma única tot i el revés judicial de Borrell

barcelona

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat