Medi ambient

MEDI AMBIENT

Els pagesos reclamen aturar les captacions de l’aqüífer Fluvià Muga

Els pagesos de la Muga reclamen aturar les captacions d’aigua de l’aqüífer Fluvià Muga pel risc de salinització i demanen alternatives amb menys impacte al territori. Segons avança l’Agència Catalana de Notícies, desenes de pagesos s’han concentrat aquest dilluns a Castelló d’Empúries per denunciar les mesures anunciades pel Consorci d’Aigües Costa Brava, que preveu recuperar un dels pous de Cadaqués i fer-ne de nous a la zona del Trabuc d’Empuriabrava, on ja fan prospeccions. Els afectats temen que es repeteixi el que va passar fa 40 anys quan “l’extracció massiva d’aigua” va provocar la salinització dels pous de la zona. “Volen salvar la temporada turística a canvi de destruir el territori”, diu el portaveu, Fran Vidal. El sector també reclama crear la Taula de la Muga.

Els sector agrari de l'Empordà ha tornat a sortir al carrer aquest dilluns. En aquesta ocasió, ho ha fet a Castelló d'Empúries a la zona coneguda com els pous de Cadaqués. És un dels punts que el Consorci té previst recuperar per garantir l'aigua de boca aquest estiu si no hi ha nous episodis de pluja. En concret, el projecte que es va anunciar la setmana passada preveu recuperar un dels dos pous que hi ha, actualment en desús. Els pagesos s'han concentrat en aquesta zona per reclamar al Consorci que faci marxa enrere i aturi les captacions previstes. A banda d'aquesta, l'ens preveu obrir nous pous a la zona del Trabuc d'Empuriabrava, on des de fa dies s'estan fent prospeccions per veure la qualitat de l'aigua. Per aquestes actuacions, s'invertiran gairebé 3 milions d'euros. 

Els afectats, però, temen que la mesura provoqui una situació similar a la que es va produir fa 40 anys, quan la "sobreexplotació" d'aquest i altres pous que s'abasteixen de l'aqüífer Fluvià Muga va deixar centenars d'hectàrees de conreus, masos i granges amb els pous salinitzats. Una situació que, segons Vidal, no s'ha aconseguit revertir mai i que això ha obligat a reconvertir aquests camps en conreus de secà. El sector alerta que si es recuperen aquests pous, que es van tancar arran d'aquesta salinització, les zones que encara tenen aigua se salinitzin i l'àrea afectada creixi encara més. "No en sabem l'abast", remarca Vidal. 

El que sí que tenen clar és que seria una "pèrdua de valor econòmic" i de la diversitat de conreus de la zona. Els pagesos es queixen que sempre paguin els mateixos i reclamen buscar mesures que no afectin tant el territori. A més, creuen que s'estan fent "accions ràpides" per poder abastir la població a les portes de l'estiu i que això es fa en detriment del territori. 

A banda d'això, reclamen la creació d'una Taula de la Muga amb la participació de l'ACA, el departament d'Acció Climàtica, la Diputació de Girona, el Consell Comarcal, el Parc Natural dels Aiguamolls, les comunitats de regants del marge dret i esquerra i la Comunitat d'Usuaris de la plana litoral de la Muga. 

Tot plegat, amb l'objectiu de "consensuar actuacions pel bé del territori". En un comunicat que han llegit públicament, els pagesos asseguren que "la generositat del sector agrari fins al moment hauria de compensar-se amb la solidaritat i responsabilitat dels municipis beneficiats per les extraccions i buscar altres alternatives per abastir-se d'aigua" ara i en el futur. L'ACN informa que ha contactat amb el Consorci, que de moment no ha volgut fer declaracions al respecte. 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona