Medi ambient

medi ambient

Veïns de Breda denuncien el possible perill per l’amiant d’una fàbrica abandonada

Veïns de Breda han denunciat a aquest diari el perill que pot suposar l’amiant d’una fàbrica abandonada que es troba als afores de la població. Segons expliquen, la fàbrica, Arbresa Arcillas de Breda SA, es va tancar entre el 2011 i el 2012 després d’entrar en fallida i va quedar abandonada. “Fa unes setmanes, van entrar-hi uns saquejadors i es van emportar el ferro que hi havia. La fàbrica es va esfondrar i tota la uralita, i per tant amiant, es va quedar a terra”, exposen, alhora que recalquen el perill que aquest fet suposa: “Són moltes hectàrees, ja que la fàbrica era molt gran. A prop, hi ha el poble, l’escola i l’institut. No només és l’impacte visual que causa, sinó el mediambiental. És un risc per a la salut del habitants i de l’entorn. No entenem com encara no s’ha actuat ni s’ha fet res.”

Tot i el nom, Arcillas de Breda SA, l’empresa no està dins el terme municipal d’aquesta població, sinó que pertany a Riells i Viabrea. L’alcalde d’aquest municipi, Josep Maria Bagot, explica que es tracta d’una propietat privada i que fa temps que estan negociant amb el propietari perquè la netegi: “Recentment, ens ha presentat un projecte relacionat amb plaques solars, però finalment no s’ha dut a terme perquè els seus interessos no són urbanísticament compatibles amb els del consistori. Ho hem intentat perquè el nostre objectiu era recuperar l’espai, però no ha pogut ser.” Després de les converses fallides, des de l’Ajuntament s’ha tornat a insistir al propietari perquè netegi l’espai: “Si segueix sense actuar, li haurem d’obrir un expedient i entrarem en un procés llarg per declarar la zona ruïnosa.”

També assegura que l’Ajuntament, dins la capacitat d’acció que té, ha fet tot el que és a les seves mans, com ara tancar els accessos de la fàbrica –malgrat ser propietat privada– i vetllar per la seguretat: “Vam fer un requeriment al propietari perquè tanqués l’espai i no ho va fer, i l’Ajuntament va ser qui el va clausurar. Quan ens han avisat que hi havia algú dins, hem actuat de seguida i fins i tot hem fet detencions”, exposa.

Pel que fa l’amiant, comenta que creu que la situació està controlada: “No hi veiem perill latent perquè, si l’amiant no es manipula, els efectes són mínims, i l’uralita és a terra i els accessos estan tancats.” Tot i així, tenen present que és un tema que cal gestionar: “Ho tenim previst dins l’inventari, i quan puguem i la Generalitat tregui subvencions, intentarem actuar-hi.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Figueres s’aboca a les Fires i Festes de la Santa Creu

FIGUERES

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins