Medi ambient

Els Aiguamolls de l’Empordà viuen la pitjor sequera

300 hectàrees de la reserva integral dels Estanys estan totalment seques

Els Aiguamolls de l’Empordà estan vivint la pitjor sequera de la seva història. La falta d’aigua, segueix informant l’ACN, han deixat totalment seques 300 hectàrees de la reserva integral dels Estanys, que depenen de la conca de la Muga. Durant el 2023, només hi van caure 271 litres. “Tenim una estació meteorològica des del 1984 i aquests últims tres anys han estat els més secs”, assegura el seu director, Sergi Romero. La del 2023, però, és “la més baixa amb diferència”.

A tot això, diu, cal sumar-hi les altes temperatures -que han provocat més evaporació de la poca aigua que hi havia-, la falta d’aportacions de la Mugueta i de les aportació de l’excés dels regants. “Res d’això s’ha donat i aquesta zona que hauria d’estar plena d’aigua en aquesta època de l’any, ara està absolutament seca”, afegeix.

La situació va provocar aquest estiu una “mortalitat” de peixos, sobretot llises i carpes. Ara, hi queden centenars de nàiades mortes. “Les nàiades són una espècies exòtica i, per tant, són un mal menor, però totes les espècies d’amfibis i peixos, que no es poden desplaçar com els ocells, són els que patiran més. I costarà recuperar-ho el dia que plogui”, assegura Romero.

L’únic espai que encara conserva uns nivells “acceptables” d’aigua és la reserva de les Llaunes on la conca del Fluvià hi fa aportacions puntuals. Romero adverteix, però, que “en qualsevol moment es pot truncar i que la situació que tenim aquí es repeteixi allà”. “Ho anem trampejant com podem però no sabem el que durarà”, afegeix.

“Ningú recorda res igual”

Romero assegura que es tracta del pitjor episodi de la història del parc però, de fet, ningú de la zona recorda una situació de sequera com aquesta. “En la història de la memòria no es coneix una cosa com aquesta”, afirma.

Tot i això, el responsable del parc no creu que els aiguamolls puguin acabar desapareixent. “Els aiguamolls sempre tindran humitat, també hi ha les llacunes litorals que estan per sota del nivell del mar”, explica. El que sí que creu és que possiblement, si el nivell del mar també puja, la fesomia dels aiguamolls acabi sent diferent.

També que les espècies que l’habiten canviïn.

De fet, ja s’està notant en els censos d’ocells hivernants, especialment en els ànecs. En l’observació feta el mes de gener -el cens de referència- se’n van observar 2.702. Es tracta de la xifra més baixa dels últims deu anys. L’any 2014 se’n van arribar a observar gairebé 11.000. L’any passat la xifra es va situar en 3.318 i el 2021 van ser 6.482.

Romero creu que, tot i que hi ha altres factors com les altes temperatures, la sequera hi juga un paper clau perquè no troben aliment. “No hi ha aigua a les zones de descans i tampoc troben camps inundats. Es desplacen a d’altres zones com al Baix Empordà”, remarca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona
enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre
infraestructures

Més carrers amb plataforma única tot i el revés judicial de Borrell

barcelona

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat