Medi ambient

La sequera deixa al descobert les restes de la Foneria al pantà de Darnius

L’embassament està actualment a l’11,68% de la seva capacitat, que és de 61 hectòmetres cúbics

La sequera que assola Catalunya des de fa mesos està generant imatges inèdites arreu del territori, com ara al pantà de Darnius-Boadella, a l’Alt Empordà, on ha quedat completament al descobert l’edifici de la Reial Foneria de Sant Sebastià de la Muga. Les restes de la construcció, una antiga fàbrica de munició per a canons del segle XVIII, estan habitualment colgades per l’aigua del riu Muga i només emergeixen en anys de sequera. Aquesta vegada ha quedat totalment a la vista, en unes runes que també inclouen l’ermita de Sant Sebastià. La sequera que ha dut el Govern a decretar l’estat d’emergència a bona part del país ha deixat el pantà a l’11,7% de la capacitat total. Dels 61 hectòmetres cúbics que pot emmagatzemar, ara en té 7,13.

El pantà de Darnius-Boadella està quatre punts percentuals per sota de la mitjana del conjunt d’embassaments de Catalunya, que actualment és del 15,44%. La manca de pluges i el descens de les reserves d’aigua ha comportat que el Govern hagi declarat l’emergència o l’excepcionalitat per sequera a diversos punts del país.

Entre d’altres mesures, l’executiu ha modificat el cabal ecològic dels rius, una acció que grups ecologistes han criticat. Un dels rius afectats és, precisament, la Muga, i sobre aquest Ecologistes de Catalunya, l’Associació de Naturalistes de Girona i la Iaeden han denunciat que el 25% del tram que va des de Pont de Molins (Alt Empordà) fins a la desembocadura del riu està “sec”. Per això han assegurat que la reducció del cabal mínim aprovat en situació d’emergència -de 40 litres per segon- serà “la seva mort”.

El president d’Ecologistes de Catalunya, Joan Vázquez, ha afirmat a l’agència ACN que s’ha reduït en un 96% el cabal en aquest riu en relació al que estava previst al pla de cabals del 2005 (1.200 litres per segon) i que “amb només un 3% és gairebé impossible que tinguem aigua”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Figueres s’aboca a les Fires i Festes de la Santa Creu

FIGUERES

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins