Medi ambient

Energia

L’ús de carbó assoleix el màxim històric el 2023

L’Agència Internacional de l’Energia preveu que la demanda d’aquest combustible fòssil començarà a decaure el 2026

L’organització creu que aquest descens ja serà estructural, però insuficient per complir els objectius climàtics

El consum global de carbó ha tocat sostre, segons l’Agència Internacional de l’Energia (IAE, les sigles en anglès).

L’ últim informe de l’organització intergovernamental estima que la demanda d’aquest combustible fòssil ha assolit aquest 2023 el seu màxim històric, amb més de 8.500 milions de tones, un 1,4% més que el 2022. Nogensmenys, l’IAE creu que aquest rècord suposarà un punt d’inflexió i per primera vegada l’informe preveu una caiguda general.

L’estudi pronostica que la demanda mundial de carbó caurà un 2,3% fins al 2026 en comparació amb els nivells d’aquest 2023. L’IAE subratlla que el consum baixarà fins i tot en el cas que els governs no implementin més mesures per prevenir les emissions. Els experts de l’ens argumenten que l’augment de la capacitat de les energies renovables en els propers tres anys serà el factor que reduirà el recurs al carbó.

L’IAE puntualitza que l’augment global de l’ús del carbó aquest any emmascara grans diferències regionals. Així, el consum ha continuat augmentant a economies emergents com l’Índia (8%) o la Xina (5%) per l’augment de la demanda d’electricitat i la davallada de la producció hidroelèctrica. Per contra, a les economies avançades ha caigut bruscament aquest any, fins a rècords del 20% a la Unió Europea i els Estats Units.

L’estudi preveu que en els propers tres anys la meitat de l’expansió mundial de la capacitat de producció d’energia neta es produirà a la Xina i això incidirà en el còmput global, ja que el gegant asiàtic acapara actualment la meitat de la demanda de carbó. Aquestes perspectives, però, estan condicionades al ritme del desplegament de les renovables, les condicions meteorològiques i els canvis estructurals de l’economia xinesa.

Reducció insuficient

En aquest sentit, el director de Mercats d’Energia i Seguretat de la IAE, Keisuke Sadamori, ha assegurat que aquesta vegada el descens de la demanda sembla estructural i no el fruit de circumstàncies conjunturals, com ha passat en altres moments, com el col·lapse de la Unió Soviètica o la pandèmia de Covid-19. “El punt d’inflexió del carbó està clarament a l’horitzó, però el ritme al que s’expandeixen les renovables als països asiàtics clau marcarà el que passi a continuació”, ha indicat. Sadamori ha advertit que “calen esforços molt més grans per assolir els objectius climàtics internacionals”.

El carbó continua essent el combustible més utilitzat per generar electricitat i fabricar acer o ciment i la principal font d’emissions de diòxid de carboni (CO2) d’activitat humana. Malgrat el descens previst, l’IAE admet que el consum mundial continuarà per sobre dels 8.000 milions de tones fins al 2026. I per reduir les emissions a un ritme coherent amb els objectius de l’Acord de París, l’ús del carbó hauria de “disminuir significativament més ràpidament”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Planten el Dimoni de les Festes de Maig a Badalona

Badalona
equipaments

Enderrocament “d’urgència” i “per seguretat” de l’edifici de l’Escola de Vela

platja d’aro
sequera

Només 17 hm³ per als regants al Baix Ter

LA TALLADA D’EMPORDÀ
urbanisme

Adjudiquen la rehabilitació de les cases del castell d’Amposta

AMPOSTA
GIRONA

Finalitzen les obres de l’enllumenat d’accés als jardins de les Pedreres

GIRONA
GIRONA

Tallen el pas per sota del viaducte al carrer Pedret per un despreniment

GIRONA
Societat

Mor Tuni Jordana, activista cultural i fundadora de la Gralla de Granollers

solidaritat

Pineda de Mar, Calella i Salou acullen 25 infants ucraïnesos durant tres setmanes

PINEDA DE MAR
patrimoni

El jaciment ibèric de Puig Castellar, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional

Santa Coloma de Gramenet