Medi ambient

medi ambient

Fruiters i plantes han florit i fruitat amb la calor anòmala de l’octubre

Magraners, tarongers, ametllers, pruneres, esbarzers, ginestes, aranyoners, arços blancs “i un llarg i preocupant etcètera” han tornat a florir aquest octubre per les altes temperatures anormals. Aquesta és la conclusió de les observacions de la xarxa FenoCat del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) i de l’observatori RitmeNatura del CREAF. Aquestes xarxes d’observació han confirmat també el rebrot de vinyes en el moment que haurien de perdre les fulles, mentre que pereres i cirerers han fruitat per segona vegada. “Les floracions i fructificacions de tardor són força més discretes que les primaverals, però requereixen una despesa energètica per part de la plantes que normalment no els serveix per a res, ja que aquestes flors i fruits deixen de ser viables quan arriba el fred. És un malbaratament de recursos que podrien necessitar la primavera següent”, explica Ester Prat, coordinadora de RitmeNatura. La modificació dels cicles naturals s’ha produït a gran part de Catalunya, amb especial incidència a l’Empordà, el Maresme, Barcelona, el Baix Llobregat, el Vallès, Osona i el Penedès, entre d’altres. “Fa anys que observem una clara tendència a l’escurçament de les estacions de transició, és a dir, la primavera i la tardor. Enguany, hem tingut condicions climàtiques pràcticament d’estiu fins a finals d’octubre”, explica Jordi Cunillera, cap de l’equip de canvi climàtic del SMC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Raül Balam
Xef del ‘Moments’ de l’Hotel Mandarin Oriental de Barcelona (2 estrelles Michelin)

“El meu plat preferit és patata amb col i bacallà de Sant Pol”

Barcelona

Gastronomia catalana, la que ho aprofita tot

Barcelona
Joan (Nani) Mora
Cap de l’oposició d’ERC a Sant Andreu de Llavaneres

“Veiem com tot el que tenia la marca d’ERC s’està aturant”

Sant Andreu de Llavaneres
ADMINISTRACIONS

El Maresme se sent exclòs del pla de barris

MATARÓ
gastronomia

Cinc restaurants, un menjador escolar i dues escoles de cuina, a l’Slow Food

sant sadurní d’anoia

Un pèsol per col·locar

sant andreu de llavaneres
Societat

Es presentarà una moció al ple per parlar de l’alberg de Badalona

Badalona
ADMINISTRACIONS

L’Ajuntament de Lleida serà part en la causa dels robatoris a l’Horta

LLEIDA
societat

Els càmpings de la Costa Brava, principal allotjament turístic català

roses