Medi ambient

medi ambient

Cent municipis hauran de reduir el consum d’aigua

Al voltant de 100 municipis que s’abasten dels pantans del Ter i del Llobregat hauran de reduir els actuals consums diaris d’aigua, a partir de l’entrada en vigor de la preemergència que declararà aquesta setmana l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), després que ho decidia ahir la comissió interdepartamental de sequera del govern. Són poblacions de l’àrea metropolitana, la Costa Brava sud, l’Anoia, el Berguedà, el Bages, la Selva, l’Alt Penedès o el Solsonès que tenen un consum superior als 210 litres per habitant i dia.

Si bé les grans ciutats com Barcelona, l’Hospitalet, Cornellà, Santa Coloma, Badalona, Terrassa o Sabadell no estaran afectades per aquest límit perquè consumeixen menys aigua, sí que hauran de prendre mesures de contenció municipis com ara Sant Cugat, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Sitges, Rubí, Granollers, Malgrat, Lloret, Platja d’Aro, Calonge, Begur, Cardona o Solsona, si es té en compte que han superat aquest llindar de consum a l’octubre –d’alguns d’aquests encara no consta la dada a la llista actualitzada per l’ACA dilluns, però el van superar al setembre. La tipologia general de part dels municipis afectats és el fet de ser poblacions turístiques de costa (Cubelles, Sant Pol, Santa Susanna, Tossa, Sant Feliu de Guíxols o Santa Cristina d’Aro) o amb un poblament extensiu en forma d’urbanitzacions, com ara Matadepera, Cervelló, Collbató, Esparreguera o Lliçà de Vall.

202 municipis afectats

La preemergència sí que afecta també les grans ciutats com a integrants dels 202 municipis abastats pel sistema Ter-Llobregat de 14 comarques i amb una població de 5,9 milions d’habitants. Tots queden afectats pel que fa a reg, piscines i neteja de carrers o vehicles. El reg de gespa queda prohibit a tots, i només es permet per a les instal·lacions de l’esport federat, sense que, en cap cas, se superi el màxim de 200 m³/ha/mes. Només es permet el reg de supervivència d’arbres, que s’ha de fer gota a gota o amb regadora. Les piscines individuals o unifamiliars no es poden omplir i només es permet omplir les d’ús públic, siguin municipals, d’establiments turístics, centres esportius i lúdics o col·legis majors, i les d’ús privat de comunitats de propietaris o agroturisme, així com les d’ús terapèutic d’hospitals o centres d’educació. La neteja de carrers i mobiliari urbà no es podrà fer amb aigua potable i tampoc es poden rentar els vehicles excepte als establiments especialitzats. Tampoc es poden omplir fonts ornamentals o llacs artificials excepte aquells que “facin de suport vital de vida aquàtica”.

“No hem vist una reducció de consums significativa després d’un any d’alerta”, adverteix l’ACA per justificar la declaració de la preemergència al sistema Ter-Llobregat. Amb el ritme de consum actual i la situació dels embassaments, la previsió és que els municipis de totes aquestes àrees entrin en emergència la tercera o quarta setmana de desembre. Aquesta preemergència és un “crit d’alarma” per reduir consums també en l’àmbit domèstic i privat. El llindar és una referència que no vol dir que el consum domèstic sigui d’aquest ordre, sinó que, entre la despesa d’aigua familiar i les d’activitats econòmiques i comercials com ara restaurants, bars, gimnasos, perruqueries, hospitals, etc., el consum per habitant i dia de tota la població no podrà superar aquests 210 litres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona