Medi ambient

Medi ambient

Prevenir l’electrocució d’aus, una feina d’alta tensió

Endesa intervé en 72 pals en 21 línies elèctriques per preservar l’avifauna

Actuen allà on diu la Generalitat i es detecta mortalitat

Endesa Distribució enllesteix els treballs per adaptar 72 suports de 21 línies elèctriques aèries d’alta tensió distribuïdes per diferents punts de cinc comarques gironines (els dos Empordans, el Gironès, la Selva i la Garrotxa) de manera que siguin més segures per evitar les freqüents electrocucions d’aus. És una tasca feixuga, perquè hi ha molts pals disseminats, i perquè els operaris, per evitar talls elèctrics que afectin milers d’abonats, ho fan en tensió, amb maquinària i vestits especials que els permeten manipular –amb un estricte protocol de seguretat– cables on no s’interromp el corrent de 25.000 volts com si estiguessin fent meres feines de bricolatge.

La tasca és tan senzilla com complicada, perquè el risc hi continua sent i no poden treballar en condicions de pluja o vent. Substitueixen els aïllants tradicionals, de vidre i curta distància, per un nou model amb resina i de més llargada, que limita la possibilitat que aus amb llarga envergadura d’ales –com ara els ducs, les àligues i les cigonyes– s’enrampin quan s’atansen al pal –per reposar o cercar les preses– o s’enlairen. I també hi han incorporat una segona solució per protegir els cables connectors entre les esteses, amb una mena de funda de silicona que revesteix els fils i els connectors.

El cap tècnic de la companyia a Girona, Francisco Javier Céspedes, va explicar ahir que actuen “allà on remet la Generalitat, amb una relació dels punts on s’han detectat electrocucions o riscos”, a través dels Agents Rurals. Les línies modernes i la normativa no donen problemes, però sí el cabdell de la resta de la xarxa anterior. Per il·lustrar-ho, la companyia ahir va protegir tres pals de la línia Amcomlib, als Masos de Pals, i l’acrònim encara s’arrossega de l’American Communications Liberty, una infraestructura aixecada a finals dels anys cinquanta per abastir les instal·lacions de Ràdio Liberty, i que avui continua transportant corrent per als abonats de la platja de Pals, Begur i Regencós, interconnectada entre les subestacions de Bellcaire i Palafrugell.

A ritme lent, diu l’ecologisme

Des de les entitats ornitològiques o conservacionistes, com ara el grup de natura Sterna, de Castell-Platja d’Aro, el conveni entre Endesa i la Generalitat “hauria de fer un esforç molt més gran cada any”, diu el seu president, Jaume Ramot. Valoren que la companyia els ha atès i escoltat, en alguns casos amb l’aïllament de torres denunciades. Però creu que també caldria resoldre, per exemple, llocs a prop dels punts de cria, perquè “l’electrocució és la principal causa de mort d’espècies protegides”, a banda dels atropellaments.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona
enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre
infraestructures

Més carrers amb plataforma única tot i el revés judicial de Borrell

barcelona

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat