Medi ambient

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Sis joves portuguesos asseuen al banc 32 països pel clima

Si el tribunal els dona la raó, els països hauran de reduir les seves emissions de gas amb efecte d’hivernacle

“Teníem por, però no ens penedim”, asseguren els sis joves portuguesos que han assegut aquest dimecres en la banqueta del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) a 32 països per la seva inacció climàtica en un cas històric.

Cláudia (24 anys), Martim (20) i Mariana Agostinho (11), Sofia (18) i André Oliveira (15) i Catarina Mota (23) van decidir portar davant el TEDH als 27 Estats membres de la Unió Europea (UE), el Regne Unit, Suïssa, Noruega, Rússia i Turquia, després dels devastadors incendis que va sofrir Portugal en 2017.

“Teníem por, perquè estem nerviosos, però mai ens hem penedit (de presentar la demanda), perquè sabem que estem lluitant per les nostres vides”, va assenyalar Cláudia en una entrevista amb Efe realitzada per e-mail a través de l’agència de comunicació que els dona suport.

Quatre dels joves viuen en el districte de Leiria, a uns 140 quilòmetres al nord de Lisboa i una de les zones afectades per l’onada d’incendis de 2017, que van deixar més d’un centenar de morts en diferents parts de Portugal.

La tragèdia va motivar als sis a portar davant la Justícia a aquests països per no fer prou per a protegir-los de la crisi climàtica.

En la seva demanda, defensen que s’han violat alguns dels seus drets, com a la vida o a estar lliure de tortura i d’un tracte degradant o inhumà, recollits en la Convenció Europea dels Drets Humans.

Davant el repte que tenen per davant els joves es mostren optimistes. Saben que si guanyen a Estrasburg (França), l’impacte serà “enorme”: “32 governs seran forçats a reduir dràsticament les seves emissions”, va recordar, per part seva, Cláudia.

Les resolucions del TEDH són vinculants, per la qual cosa si els dona la raó, els països hauran de reduir les seves emissions de gas amb efecte d’hivernacle.

És l’única cosa que exigeixen els joves en la seva denúncia, ja que no han demanat cap mena de compensació econòmica.

En aquest cas de David contra Goliat, els demandants han tingut el suport de l’associació sense ànim de lucre Global Legal Action Network, amb fons procedents de donatius i d’una campanya de micromecenatge. I esperen que el seu exemple motivi a altres joves a prendre accions legals pel clima.

Martim va recordar que hi ha nois com ells preocupats pel seu futur i preparats per a lluitar. “A Corea del Sud, Rússia, Vanuatu i altres països –va esmentar–, molts estan usant el poder de la llei per a responsabilitzar als governs”.

Una sentència favorable marcaria un abans i un després en els litigis climàtics, però sigui com sigui el desenllaç, els sis joves portuguesos no perden l’esperança. “Sempre tenim l’esperança que tot vagi a canviar i que els Governs prenguin mesures que ens brindin el futur bo i segur que mereixem”, conclou Cláudia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona
enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre
infraestructures

Més carrers amb plataforma única tot i el revés judicial de Borrell

barcelona

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat