Medi ambient

onada de calor

La calor afluixarà fins a caure 10ºC dissabte, amb pluges esperades

Catalunya va viure ahir el pic de l’onada de calor d’aquesta setmana

Al migdia els termòmetres d’Aldover i Vinebre s’enfilaven fins als 43,4ºC

La d’avui és la darrera nit roent de l’onada de calor que ha escombrat tot el país aquesta setmana. Si bé durant el dia la calor continuarà dominant fins al vespre, les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) tendeixen a la suavització progressiva d’una situació que canviarà radicalment al cap de setmana.

La calorada se suavitza

Des del migdia fins a les sis de la tarda hi ha un avís de perill alt per calor a Ponent i a la Catalunya central des del Segrià i la Noguera fins al Bages i el Moianès –ahir l’avís era de perill molt alt–, mentre que la matinada de divendres l’alerta de calor nocturna ja és moderada a tot el litoral i prelitoral, i queden enrere les nits roentes que han afectat la costa metropolitana. Divendres l’avís de perill moderat per calor es limita ja a la tarda al Segrià i el Pla d’Urgell i es desactiva a la resta del país. I és que dissabte la temperatura caurà de 10ºC en alguns punts, i comencen precipitacions que poden arribar a ser generals diumenge tot i que encara no es pot pronosticar la quantitat ni l’extensió.

El sostre de la calorada arribava ahir a primera hora de la tarda, amb temperatures de fins a 43,4ºC a Vinebre o Aldover i superava els 42ºC a Espolla, Ascó, Benissanet, Artés, Girona o el Masroig. El pronòstic de xàfecs de tarda acompanyats de possible tempesta i forts vents que abans-d’ahir van causar danys en diverses teulades del municipi de Ribera d’Urgellet, a l’Alt Urgell, s’estenia ahir cap a les comarques veïnes de la Noguera i el Berguedà, però també cap a la Catalunya central fins a la Segarra, l’Anoia i el Bages.

Avui els xàfecs es poden repetir al Berguedà, el Pallars Sobirà, la Val d’Aran i la Cerdanya durant la tarda, tot i que es preveuen menys extensos i limitats al Pirineu.

Darrera nit roent

El servei meteorològic alertava d’una altra nit roent per avui al Barcelonès i el Baix Llobregat. La calorada nocturna s’estenia cap al Vallès, el Maresme, el Garraf i l’Alt Penedès. El pròleg havia estat la nit de dimecres, “excepcionalment càlida”, amb valors propers als 30ºC de mínima. Així, per exemple, a Barcelona la temperatura no va baixar de 29,8ºC a Can Bruixa, de 29,1ºC al Raval o de 28ºC a l’observatori Fabra. No són les mínimes més altes registrades, perquè la nit del 28 al 29 de juny del 2019, per exemple, l’observatori Fabra va registrar una mínima de 31,2ºC, o Can Bruixa, 29,9ºC del 4 al 5 d’agost de l’any anterior.

Però no es descarta que les mínimes d’aquesta nit siguin les més altes i superin les de dimecres també a la costa central barcelonina. Tenint en compte la persistència de l’onada de calor i com es van enfilar les temperatures ahir a la tarda, no es descartava que aquesta nit l’observatori Fabra de Barcelona, amb dades des del 1915, pugui registrar rècord de mínima nocturna.

En qualsevol cas sembla que la temperatura tocava sostre ahir a l’interior del país fins al vespre i aquesta matinada amb la darrera nit roent a la costa barcelonina.

Tot canvia dissabte

El Meteocat preveia canvis de cara al cap de setmana amb l’arribada de pluges per la influència de capes altes fredes que entren des del nord. Les precipitacions poden ser extenses diumenge, fins i tot arribant a la costa. “Tot això vindrà acompanyat de l’esperada baixada de les temperatures a partir de divendres”, concloïa el pronòstic d’ahir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre
infraestructures

Més carrers amb plataforma única tot i el revés judicial de Borrell

barcelona

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona