Medi ambient

El Suprem tomba recursos d’entitats ecologistes al pla climàtic estatal

Greenpeace, Ecologistes en Acció-CODA, Oxfam Intermón i Coordinadora d’ONG per al desenvolupament el consideraven poc ambiciós i el tribunal diu que s’ajusta als compromisos internacionals

El Tribunal Suprem ha rebutjat els recursos de diverses organitzacions ecologistes contra el pla de l’estat espanyol d’energia i clima 2021-2030 (PNIEC) que van interposar fa tres anys. Greenpeace, Ecologistes en Acció-CODA, Oxfam Intermón i Coordinadora d’ONG per al desenvolupament, entre altres, van denunciar que els objectius del pla no tenien prou ambició. Els recurrents sol·licitaven que per no superar els 1,5 graus d’increment de temperatura global, la reducció d’emissions del període no podia ser inferior al 55% el 2030 en relació amb 1990. El pla el plantejava inicialment del 23% i es va actualitzar el 2023 als 32%, però els entenien que no es complien els acords de Paris.

El tribunal recorda que “en cap de les Conferències anuals (cimeres del clima COP) s’ha imposat més determinacions que les ja examinades respecte dels compromisos assumits per les parts” i que la política de la UE en matèria de lluita contra el canvi climàtic “ha adoptat l’actitud més ambiciosa” encara que, “al moment present”, la reducció d’un 55% d’emissions “constitueix una aspiració que no ha aconseguit prou consens per a la seva implantació”. El Suprem ho ha desestimat, considera que el pla és ajustat a dret, no arbitrari i suposa integrar-se en el compromís assumit per la Unió Europea en aquesta matèria. A més afirma que alterar els límits d’emissions en el percentatge que planteja la demanda implicaria obligar l’Estat a renegociar una política dissenyada “en plena harmonia, en tot l’àmbit de la UE” i s’estarien “fins i tot afectant les competències internacionals” de l’executiu.

Segons recull EFE, la responsable jurídica de Greenpeace Espanya, Inés Díez, assegura que “és una interpretació amb què no estem d’acord” i afegeix que “es fa necessària una reducció d’almenys el 55% de les emissions” segons “la millor ciència disponible” i en la línia del que han conclòs els tribunals d’altres països europeus en demandes similars.

Les entitats demandants estan estudiant recórrer les sentències i creuen que contenen diversos punts “conflictius” com el reconeixement de “la manca de participació pública en l’elaboració” del pla. L’advocat de les ONG i activista d’Ecologistes en Acció Jaime Doreste reconeix que “no és una bona notícia” però “els litigis estratègics són les batalles que val la pena” perquè “busquen canvis polítics i normatius transformadors”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sonia Giménez
PRESIDENTA DE L’OBSERVATORI DE L’AIGUA DE TERRASSA (OAT)

“En la gestió de l’aigua cal valentia i requereix consens”

TERRASSA
INFRAESTRUCTURES

Comença l’obra de l’estació de busos de Lleida que es posarà en marxa el 2026

LLEIDA
Olot

El Cornamusam aposta per la programació de quilòmetre zero

Olot
Educació

L’Ajuntament de Badalona treu els estudis universitaris del Carme per posar-hi oficines

Badalona
OCi

La Fira d’Abril ignora la SGAE i no paga els drets d’autor

barcelona
GIRONA

Volen que l’edifici de la UNED sigui centre de dia i refugi climàtic

girona
salut

L’hospital del Mar demostra la conveniència de tallar el fre lingual

Barcelona
SAlut

Bellvitge fa la primera reducció d’estómac robòtica del país

L’Hospitalet de Llobregat
SOCIETAT

Les entitats d’ajut reclamen polítiques socials efectives als nous Parlament i govern

barcelona