Medi ambient

Mascort, sobre les renovables: “Mai havíem autoritzat tanta potència en tan poc temps”

La Generalitat ha donat el vistiplau a 96 projectes per 1.500 MW i espera arribar als 3.000 MW al final de legislatura

Catalunya té avui 1.500 megawatts de projectes d’energies renovables autoritzats pel Govern. “La idea és arribar, d’aquí a divuit mesos al final de legislatura, als 3.000 MW. Pensem que és una carrera imparable”, ha assegurat aquest dijous el conseller d’Acció Climàtica David Mascort. El conseller ha defensat que “mai la Generalitat havia tingut tanta activitat de tramitació de projectes i mai havíem autoritzat tanta potència en tan poc temps”. Actualment, Lleida concentra bona part de la generació autoritzada amb dos conjunts previstos a Alcarràs i Tremp que podrien arribar a produir fins a 800 MW.

El conseller ha assegurat que Catalunya ha deixat enrere “la dècada perduda” en la posada en marxa de les renovables. Segons Mascort, avui la tramitació de les propostes que es presenten amb tota la documentació “és molt ràpida, en menys de sis mesos” l’obtenen, quan abans s’allargava fins a un any i mig. Per fer front a l’augment de peticions, la Generalitat ha incorporat els darrers temps una cinquantena de persones.

Parcs solars i eòlics

Dels 1.500 MW autoritzats fins ara, 1.300 MW corresponen a energia fotovoltaica i 200 MW a eòlica, com recullen les agències. Per projectes, 91 són parcs solars (és el cas d’Alcarràs i Tremp) i cinc són parcs eòlics. Aquests ja disposen de l’aval administratiu per començar a construir les instal·lacions.

Més enllà d’aquestes iniciatives, la Generalitat té 3.900 MW més en fase de tramitació. D’aquests, 250 MW estan ja a la fase final i disposen del vistiplau ambiental. Tot i això, tots els projectes autoritzats per la Generalitat han de tramitar altres permisos, com la llicència d’obres, que correspon als ajuntaments, o les gestions per poder-se connectar a la xarxa elèctrica.

El Govern destaca també l’auge de l’autoconsum elèctric en paral·lel a l’augment dels projectes autoritzats i en construcció. De fet, segons el darrer recompte, Catalunya compta avui amb més de 84.000 instal·lacions domèstiques que generen uns 700 MW, una xifra que ha crescut considerablement d’ençà de la invasió russa a Ucraïna i l’encariment de l’energia que ha provocat. De cara al futur, l’objectiu és impulsar també “l’autoconsum col·lectiu”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les assignatures pendents

Girona
Societat

“La gent se’m queda mirant fixament”

Badalona
comerç

Més facilitats als xinesos perquè comprin

Barcelona
Vallfogona de ripollès/ Planoles

Porta a porta dels alumnes per fomentar l’estalvi d’aigua

Vallfogona/ Planoles
Olot

La Garrotxa vol aprendre de la mobilitat de Pontevedra

Olot
Administracions

El Suprem obliga el Prat a treure aparcament de la platja

El Prat de Llobregat
societat

Nou pas per a la construcció de l’institut Cal Maiol

barcelona
Bisharo Ali Hussein
Activista dels drets humans feminista

“Els homes volen controlar la sexualitat i el cos de la dona”

Girona

CADERSEM passa a formar part del GRUP E-COORDINA