Medi ambient

Protesta conjunta contra la proliferació de macroparcs

Reclamen un canvi de model que prioritzi ocupar espais degradats, l’energia de proximitat i l’autoconsum

Accions a Tarragona, Lleida, Igualada i Tremp

Protestes conjuntes d’una vintena d’entitats i plataformes en defensa del territori ahir en diverses localitats catalanes contra la proliferació indiscriminada de grans projectes eòlics i fotovoltaics en molts punts de la Catalunya interior. Les accions es van emmarcar en una jornada de mobilitzacions simultànies en diversos punts de l’Estat rere el lema conjunt “Desperta! Renovables sí, però no així!”, que es vol que tingui continuïtat. Els congregats van exigir una transició energètica sostenible “que no sacrifiqui el territori ni la natura pel benefici exclusiu de macroempreses i l’oligopoli energètic”. “Es continua apostant per un creixement econòmic insostenible i depredador, amb macroprojectes que destrueixen territori i consumiran quantitats ingents d’aigua, energia i recursos”, lamenta el manifest que van llegir, que advoca per implementar un altre model “que sigui realment sostenible, ben planificat i que lluiti de manera efectiva i global contra l’avanç del canvi climàtic”.

Segons les entitats convocants, entre les quals hi havia diversos col·lectius de l’Anoia, Ponent, l’Alt i el Baix Penedès o l’Alt i el Baix Camp, amb el suport de Macro Renovables NO, No a la MAT Catalunya i la Xarxa Catalana per una Transició Energètica Justa, l’actual model no és sostenible ni eficient, i provocarà la destrucció de milers d’hectàrees de boscos i conreus, espais que reclamen preservar per protegir el sector primari i evitar el despoblament. Per això reclamen que es desenvolupin plans territorials de transició energètica en què es promogui l’autoconsum, la participació ciutadana en les decisions i la generació d’energia “de proximitat” per evitar els impactes i pèrdues de les línies d’alta tensió. Així, proposen que es prioritzi la implantació dels parcs de renovables en espais degradats com ara abocadors o pedreres abandonades, i s’aprofitin superfícies urbanes o ja alterades per l’home com teulades, pàrquings, vies de comunicació, hivernacles o polígons industrials.

A Tarragona, segons va informar l’ACN, prop d’un centenar de persones van concentrar-se davant la subdelegació del govern espanyol. En la protesta, sis entitats del Camp de Tarragona i el Penedès van rebutjar per exemple la implantació de línies d’alta tensió que consideren que trinxen l’entorn natural, i van posar d’exemple el macroparc eòlic dibuixat a la Conca. Com a alternativa, van demanar una transició energètica equilibrada i descentralitzada territorialment liderada per les administracions. “A Tarragona, hi ha comarques autosuficients energèticament però com que l’energia està gestionada per privats, es ven a l’exterior”, va criticar Judit Cañís, membre de NO a la MAT a Catalunya.

Per la seva banda, un centenar de vehicles es van mobilitzar a Lleida en una marxa lenta que va afectar la circulació de les principals artèries de la ciutat com la rambla d’Aragó o el passeig de Ronda. La plataforma Lleida contra la MAT va denunciar el plantejament del projecte que preveu una línia MAT de 17 quilòmetres que afectaria una trentena d’habitatges de l’Horta i va exigir a les administracions que estudiïn alternatives al projecte. “Les línies ens trepitjaran. Estaran entre 10 i 50 metres de distància de casa nostra. Ho veiem com una gran injustícia”, explicava Adrián Drago, de la plataforma, que lamenta que no s’ha tingut en compte una ordenança que protegeix l’espai.

A la mateixa hora hi va haver també mobilitzacions a Tremp i Igualada, i mitja dotzena més de localitats espanyoles, amb el suport d’altres vuit entitats i plataformes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona