Medi ambient

Protestes contra la proliferació de macroprojectes de renovables

Una vintena d’entitats i plataformes en defensa del territori es mobilitzen en una acció conjunta amb altres punts de l’Estat

S’han fet accions a Tarragona, Lleida, Igualada i Tremp

Protestes conjuntes d’una vintena d’entitats i plataformes en defensa del territori aquest matí en diverses ciutats catalanes contra la proliferació indiscriminada de grans projectes d’energies renovables en molts punts de la Catalunya interior. Els congregats han exigit una transició energètica sostenible, “que no sacrifiqui al territori ni a la natura pel benefici exclusiu de macroempreses i l’oligopoli energètic”. “Se segueix apostant per un creixement econòmic insostenible i depredador, amb macroprojectes que destrueixen territori i consumiran quantitats ingents d’aigua, energia i recursos”, lamenta el manifest que han llegit, que advoca per implementar un altre model “que sigui realment sostenible, ben planificat i que lluiti de manera efectiva i global contra l’avenç del canvi climàtic”.

A Tarragona, segons informa l’ACN, prop d’un centenar de persones s’han concentrat davant la subdelegació del govern espanyol per exigir polítiques energètiques equilibrades al territori. En la protesta, emmarcada en una jornada de mobilitzacions simultànies juntament amb altres punts de l’Estat rere el lema conjunt “Desperta! Renovables SÍ, però NO així!”, que es vol que tingui continuïtat, sis entitats del Camp de Tarragona i el Penedès han rebutjat per exemple la implantació de línies d’alta tensió que consideren que trinxen l’entorn natural. Com a alternativa, han demanat una transició energètica equilibrada territorialment liderada per les administracions. “A Tarragona, hi ha comarques autosuficients energèticament però com que l’energia està gestionada per privats, es ven a l’exterior”, ha criticat Judit Cañís, membre de NO a la MAT a Catalunya.

Pel seu cantó, un centenar de vehicles s’han mobilitzat a Lleida en una marxa lenta per reclamar igualment a les administracions un canvi cap a un model de transició energètica sostenible i eficient. La mobilització, que ha començat al carrer Marie Curie, al barri de Cappont, ha afectat la circulació de les principals artèries de la ciutat com la Rambla d’Aragó o el Passeig de Ronda. La plataforma Lleida contra la MAT, per exemple, ha exigit a les administracions que estudiïn alternatives al projecte que afecta a una trentena d’habitatges de l’Horta de Lleida.

La mobilització a la capital del Segrià és una de les onze que s’han programat arreu de l’Estat a la mateixa hora. Les protestes, així, s’han repetit en altres capitals de comarca catalanes com Igualada o Tremp, i també se n’han realitzat en mitja dotzena més de ciutats espanyoles, amb el suport d’altres vuit entitats i plataformes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

tecnologia

Test a dos sistemes de recàrrega de cotxe elèctric

barcelona
religió

Últims dies de l’exposició sobre la ‘Visita Espiritual a la Mare de Déu de Montserrat’ de Torras i Bages

Montserrat
turisme

El turisme actiu i d’esports d’aventura a Lleida vol superar els 800.0000 activitats contractades

llavorsí
ensenyament

La preinscripció a escoles de música de Barcelona, a punt

barcelona
societat

Desactivada l’alerta per inundacions

barcelona

S’entrega la 58a edició dels Premis Literaris

cassà de la selva
memòria democràtica

Nou atac al plafó que explica les tortures de Via Laietana 43

barcelona
tradicions

Cent colles pels 600 anys de gegants

baRCELONA

Més ingressos per patologies respiratòries i cardiovasculars per la contaminació

olot