Medi ambient

Pagesos de Ponent tiren la fruita a terra perquè la falta de reg no permet assolir calibres comercials

Asaja reclama al Departament d’Acció Climàtica un increment de l’ajuda de 5.800 euros per hectàrea per compensar pèrdues

Alguns pagesos de diferents punts de les comarques de Ponent afectats per la sequera dels mesos d’abril, maig i juny i l’agreujant del tancament dels canals d’Urgell i el Segarra-Garrigues han començat a tirar la fruita a terra perquè no s’assoleixen calibres comercials. Segons el president del sindicat Asaja a Lleida, Pere Roqué, determinades varietats de nectarina no han pogut créixer prou després d’estar més de 40 dies sense rebre aigua de reg. Per aquest motiu, Roqué, en declaracions a l’ACN, demana al Departament d’Acció Climàtica un increment de la quantitat de 5.800 euros per hectàrea per a la retirada en verd, ja que la feina de tirar la fruita tindrà un cost més elevat pels pagesos que la pròpia ajuda.

Per poder tirar la fruita a terra els pagesos han de contractar igualment personal i això els suposa un cost elevat que no veuen compensat amb l’ajuda del Departament. Després de veure truncada la campanya de reg per la falta de reserves als embassaments de Rialb i Oliana i davant la manca de precipitacions, a moltes explotacions de fruita de pinyol que no han pogut regar no s’han pogut assolir calibres comercials i per això alguns pagesos han acabat optant per tirar la fruita a terra.

La situació està tenint lloc sobretot entre productors de la part final del canal principal d’Urgell, en localitats com Puigverd de Lleida, Artesa de Lleida o Miralcamp i Torregrossa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Raül Balam
Xef del ‘Moments’ de l’Hotel Mandarin Oriental de Barcelona (2 estrelles Michelin)

“El meu plat preferit és patata amb col i bacallà de Sant Pol”

Barcelona

Gastronomia catalana, la que ho aprofita tot

Barcelona
Joan (Nani) Mora
Cap de l’oposició d’ERC a Sant Andreu de Llavaneres

“Veiem com tot el que tenia la marca d’ERC s’està aturant”

Sant Andreu de Llavaneres
ADMINISTRACIONS

El Maresme se sent exclòs del pla de barris

MATARÓ
ciència

Asfalt autoregeneratiu i altres avenços tecnològics per a més seguretat a les vies

Tarragona
gastronomia

Cinc restaurants, un menjador escolar i dues escoles de cuina, a l’Slow Food

sant sadurní d’anoia

Un pèsol per col·locar

sant andreu de llavaneres
Societat

Es presentarà una moció al ple per parlar de l’alberg de Badalona

Badalona
ADMINISTRACIONS

L’Ajuntament de Lleida serà part en la causa dels robatoris a l’Horta

LLEIDA