Medi ambient

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

El Brasil restitueix als indígenes la propietat d’un remot enclavament amazònic

Els indígenes van pledejar per la propietat de les seves terres entre 1945 i 1993

El govern brasiler ha restituït aquest dimecres la propietat de les terres amazòniques de l’Alt Riu Guamá als indígenes que les habiten des de fa segles, però que encara així han hagut de pledejar en tribunals durant dècades.

La ministra de Pobles Indígenes, Sonia Guajajara, va lliurar els títols de propietat en nom del govern de Luiz Inácio Lula da Silva en un acte realitzat entre danses i rituals tradicionals en un dels 42 llogarets d’aquests territoris, enclavats enmig de les selves del sud-est de l’estat amazònic de Pará.

“Aquestes terres en mans dels indígenes, dels seus veritables amos, són ara una garantia de preservació del medi ambient, de protecció de la diversitat i de la cultura”, va declarar Guajajara.

La presidenta de la Fundació Nacional dels Pobles Indígenes (Funai), Joênia Wapichana, ha garantit que ara, amb el títol de propietat, els pobles de l’Alt Riu Guamá també tindran suport oficial per a assumptes socials i per a potenciar l’agricultura i la pesca sostenibles, les principals activitats en aquests territoris.

La Terra Indígena de l’Alt Riu Guamá ocupa 282.000 hectàrees i està habitada per uns 2.500 membres de les ètnies Tembé, Timbira i Kaapor.

Segons el cacic Iguinaldo Tembé, el lliurament dels títols és “com la fi d’una lluita de moltes dècades”, que ell mateix va presenciar des de nen i en la qual va assegurar que van participar el seu pare, el seu avi “i molts altres ancestres que ja se’n van anar”.

La propietat del territori va ser pledejada en els tribunals pels indígenes des de 1945 i reconeguda per la Justícia finalment en 1993.

No obstant això, va començar llavors un molt enutjós procés judicial, a vegades esquitxat per acords corruptes entre hisendats i jutges, per a expulsar a 2.000 colons que s’havien instal·lat il·legalment.

La retirada va ser ordenada per la Justícia en 2014, però va començar a complir-se al març d’enguany, quan el ministeri dels Pobles Indígenes, creat al gener pel govern de Lula, finalment va fer complir el que havien decidit els tribunals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Raül Balam
Xef del ‘Moments’ de l’Hotel Mandarin Oriental de Barcelona (2 estrelles Michelin)

“El meu plat preferit és patata amb col i bacallà de Sant Pol”

Barcelona

Gastronomia catalana, la que ho aprofita tot

Barcelona
Joan (Nani) Mora
Cap de l’oposició d’ERC a Sant Andreu de Llavaneres

“Veiem com tot el que tenia la marca d’ERC s’està aturant”

Sant Andreu de Llavaneres
ADMINISTRACIONS

El Maresme se sent exclòs del pla de barris

MATARÓ
gastronomia

Cinc restaurants, un menjador escolar i dues escoles de cuina, a l’Slow Food

sant sadurní d’anoia

Un pèsol per col·locar

sant andreu de llavaneres
Societat

Es presentarà una moció al ple per parlar de l’alberg de Badalona

Badalona
ADMINISTRACIONS

L’Ajuntament de Lleida serà part en la causa dels robatoris a l’Horta

LLEIDA
societat

Els càmpings de la Costa Brava, principal allotjament turístic català

roses