Medi ambient

Greenpeace porta la CE al TJUE per catalogar el gas i la nuclear com a sostenibles

L’ONG va als tribunals després que Brussel·les rebutgi eliminar les dues energies de la taxonomia verda

Greenpeace ha confirmat aquest dijous que portarà la Comissió Europea als tribunals per catalogar el gas i la nuclear com a energies sostenibles. En un comunicat, l’ ONG ha confirmat que denunciarà la CE al Tribunal de Justícia de la Unió Europea, amb seu a Luxemburg, després que Brussel·les hagi rebutjat la seva petició formal per eliminar les dues energies de la taxonomia verda. Greenpeace acusa l’executiu comunitari de “greenwashing” o “blanqueig verd”, i considera que incloure les dues energies en la llista de sostenibles viola la regulació de la taxonomia, la llei europea del clima i les obligacions de la Unió Europea en el marc de l’acord de París per al clima.

“Ursula von der Leyen vol premiar amb l’etiqueta de sostenibles els contaminants que són responsables de moltes de les dificultats que la gent pateix avui, com la crisi de costos o l’emergència climàtica”, ha assegurat una de les portaveus de Greenpeace a la UE, Ariadna Rodrigo.

El cas arriba als tribunals després que el 8 de setembre vuit organitzacions de Greenpeace –entre elles la d’Espanya- fessin una petició formal a la Comissió Europea perquè rectifiqués la decisió d’incloure el gas i la nuclear a la llista d’energies sostenibles. Aquest 9 de febrer, la CE ha rebutjat la petició, i per això Greenpeace ha optat per acudir al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE).

Segons Greenpeace, els límits d’emissions establerts per al gas no compleixen la normativa europea ni els acords de París per al clima. A més, rebutja que es puguin considerar les inversions en noves energies generades per gas com de “transició” perquè les plantes poden seguir sent operatives més enllà del 2050, la data límit marcada per la pròpia UE per aconseguir la transició energètica.

Així mateix, l’ONG diu que la CE argumenta “erròniament” que es poden incloure el gas i la nuclear a la llista perquè “tecnològicament i econòmicament no hi ha alternatives viables de baixes emissions”. Per Greenpeace, les energies eòlica i solar poden ser alternatives vàlides.

Greenpeace també considera que incloure el gas a la taxonomia li ofereix un “avantatge competitiu” que perjudica els objectius de la Unió Europea per fomentar la transició ecològica.

Pel que fa a l’energia nuclear, l’ONG destaca que viola el principi de no generar “perjudicis significatius” –per l’ús d’urani, la generació a gran escala de residus radioactius o l’elevat ús d’aigua-. Així mateix, considera que no es pot considerar com una activitat que permeti la transició energètica, ni que mitigui els efectes del canvi climàtic.

La nuclear, per Greenpeace, tampoc és apropiada perquè pot ser, precisament, víctima dels efectes del canvi climàtic si hi ha grans onades de calor o sequeres, així com objecte d’atacs terroristes o accidents greus amb conseqüències mediambientals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona