Medi ambient

Fil a l’agulla per trobar alternatives per al triatge

El Consell del Baix Empordà ja disposa d’un estudi amb quatre llocs possibles per a una planta de separació

Es resisteixen a anunciar-los abans del maig

L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha citat dimecres la vintena d’alcaldies del Baix Empordà i del Gironès afectades pel tancament imminent de Solius, per començar a traçar les alternatives immediates, però, sobretot, redefinir el model de futur. La reunió tindrà lloc al Consell Comarcal del Baix Empordà, i el president, Joan Loureiro, ha admès els darrers dies que han accelerat l’estudi d’ubicacions possibles per a una planta de tractament i triatge de residus a la comarca, però “no pas un nou abocador”, que, a la comarca, densament poblada i amb terrenys agraris i forestals protegits per tres zones PEIN –Gavarres, Ardenya i Muntanyes de Begur– i el parc del Montgrí i el Baix Ter, hi tindria un encaix difícil.

En una entrevista a TV Costa Brava, Loureiro assenyalava que un treball preliminar encarregat a principis de mandat ja planteja “quatre possibles ubicacions”, accessibles i allunyades de nuclis habitats. “Però no puc dir el lloc”, reblava, tot recordant el problema amb els residus, que “tothom vol abocar les seves deixalles però ningú les vol a casa”.

D’aquesta manera, dimecres fa la sensació que l’ARC, el Consorci de Solius i el Consell Comarcal, a banda dels altres municipis afectats, s’instaran a anar madurant una decisió en què ara mateix, a quatre mesos de les eleccions municipals, cap dels quatre alcaldes potencialment afectats vol sentir el nom del seu municipi. Com a mínim, tal com ja va avançar Loureiro, no serà cap abocador nou, una altra de les incògnites que planaven en els darrers anys i que van convertir Solius en un mal menor, irregularitats a banda, per no escampar més els residus.

Fins passat el maig, doncs, l’escenari de futur no es començarà a aclarir. Però dimecres un altre dels punts que s’haurien de començar a resoldre són les solucions provisionals perquè la vintena de poblacions afectades es desfacin del contingut dels respectius contenidors dia a dia, i analitzar en paral·lel l’impacte que cada alternativa –amb sobrecost– implicarà en les factures municipals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES