Medi ambient

Patrimoni

Tres segles de pagesia

El Mas Ponsjoan, a Calonge, celebra 300 anys de feina de sis generacions familiars fent vi, oli i conreant fruiters i l’horta

La sequera i els senglars amoïnen

El mas atresora varietats úniques de raïm, fruiters o tomates per als clients

Les referències més antigues del Mas Ponsjoan de Calonge daten d’una taverna que des del 1668 ja oferia vi de pagès als bandolers però, com a mas ben bé, els propietaris es remunten a unes dècades més tard, arran d’una ampliació culminada el 1723. Aquest any, doncs, en fan 300 i ahir ho van celebrar amb la narració d’un conte a l’estil japonès kamishibai, dedicat per Joana Vidal a l’argudella, oliva de la varietat pròpia de l’Empordà que deixen anar madurant a l’arbre per extreure’n l’oli més tardà.

I és la tasca de la família Comas i Vidal, que comparteixen ara mateix la cinquena i sisena generació. Són les dues primeres que n’han pogut gaudir en règim de propietat, amb electricitat i aigua corrent, i fent possible tant les millores, consolidacions i ampliacions necessàries del mas com la de la zona conreable, que arran d’algunes adquisicions han fet arribar a les 20 hectàrees.

El garant de la realitat actual és Manel Comas, que als 65 anys, ahir, bromejava que té ganes de jubilar-se, però estira la data indefinidament. Enginyer agrònom des dels vuitanta, va aprofitar l’escletxa oberta per la llei estatal d’arrendaments rústics, en aquella dècada, per aconseguir l’adquisició del mas i la seva modernització, sobre els coneixements apresos i les lliçons de l’avi sobre varietats autòctones i sistema de venda. Continuen parant fidelment als mercats de Calonge i Sant Feliu de Guíxols, on duen fruites i verdures, però centren l’activitat en la venda in situ, a les tardes al mas.

Mentrestant, com a coartífexs de la Fundació Remença XXI amb el veí Mas Molla, treballen en la divulgació del preuat vi de pagès, que ha estat present a les taules d’El Celler de Can Roca i altres restaurants prestigiosos al Baix Empordà, tot i que per a Comas continua sent un element més de l’oferta. Han reduït la superfície de vinya, de 12 a 10 hectàrees, però hi continuen atresorant ceps de varietats úniques al món –com ara l’abeller, el roig de la costa i el raïm negre d’en Caïm–, presents en alguns dels vins que ofereixen als clients. La família també ha apostat per divulgar la seva feina entre el públic i a més de les visites programades que hi ofereixen, amb tastos de vins, cada tardor s’impliquen en els caps de setmana dedicats al Vi de Pagès i aquest 2023 han programat activitats –que d’entrada farien cada segon diumenge de mes– per celebrar el tricentenari: zumba i altres danses, al febrer, març i abril; i poesia, passejades, teatre, titelles, literatura i ioga entre altres de les propostes que tenen en l’agenda, sense descuidar mai la brindada com ahir al migdia, al final del conte.

Però al Martí Comas, l’hereu i sisena generació, se li presenten nous reptes. Hi ha potenciat l’horta plenament ecològica i aplicant-hi les tècniques apreses en un màster, sense descuidar els fruiters. En Manel ja havia anat prescindint dels químics des que s’havia fet càrrec dels conreus, amb bons resultats davant les plagues, tot i que ara mateix les principals amenaces no són pas insectes, malures o fongs, sinó “les SS dels senglars i la sequera”, que d’una banda se’ls mengen les hortalisses i de l’altra ha provocat que alguns arbres hagin mort. Ha plogut massa poc, i els pous ragen poc.

Miren d’adaptar-s’hi, però. És l’esperit resilient de la pagesia, que no es rendeix durant segles, i ara prova sort amb els cítrics a la Costa Brava, tot preveient que les temperatures pujaran, i prepara ombracles per fer que les maduixeres continuïn donant fruits a la primavera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

El 82% dels vehicles ja han sortit de l’àrea de Barcelona

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC