Medi ambient

Connexió a dos pous en desús en cas de sequera a Salt

El pla municipal d’emergència preveu obtenir aigua d’unes instal·lacions construïdes el 2008

L’any passat va ser el desè més sec al poble des del 1999

L’aprovació inicial del pla d’emergència per sequera a Salt preveu la utilització de dos pous subterranis en desús i construïts el 2008. El regidor de Territori, Àlex Barceló (ERC), admet que aquestes instal·lacions, al sector Vallvera-Sitjar, disposen d’estació d’aforament i estan preparades per ser utilitzades en el supòsit que no hi hagi prou aportació d’aigua des del pantà de Susqueda (sistema Sau-Susqueda) a través del riu Ter.

L’escassedat d’aigua –les reserves a Susqueda estan per sota del 40%– i la falta de pluges no fan ser optimista. Els dos pous, en terreny urbanitzable no desenvolupat, serien útils amb l’ús de generadors –diu el regidor– i permetrien fer arribar aigua als dipòsits, El pla d’emergència per sequera s’ha aprovat a instàncies de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), igual que es va fer fa unes setmanes a l’Ajuntament de Girona.

En l’últim ple de Salt, el 19 de desembre, l’equip de govern, d’ERC i Junts, va avalar el pla, que ara està en període d’exposició pública. Els deu regidors de l’oposició –5 del PSC, 3 de Vox i 2 d’Independents de Salt-CUP– es van abstenir. IdS-CUP va criticar la gestió de l’empresa mixta Agissa en el sistema de Girona i la falta d’inversió i reposició en la xarxa.

D’altra banda, a Sant Jaume de Llierca (Garrotxa) l’estiu passat van fer unes prospeccions per trobar aigua i evitar restriccions. A la vora del torrent de la Miana els resultats van ser esperançadors.

LA XIFRA

15
anys
fa que es van construir els dos pous subterranis al sector Vallvera-Sitjar. Serien usats en cas de sequera a Salt.

Un espai amb Girona i Sarrià de Ter

Els plans d’emergència de Girona i Salt proposen recórrer als dos pous en desús del Vallvera-Sitjar. És ara l’empresa supramunicipal Cicle de l’Aigua del Ter (Catsa) la responsable de la presa de decisions. Girona i Salt comparteixen el sistema d’aigua amb Sarrià. Recentment, l’ACA ja ha reduït el cabal de la séquia Monar –de 3 m³ s’ha passat a 0,5 m³–, un cop acabades les obres del parc d’aigües braves a la Pilastra.

El mes passat només van caure 23,7 m³, segons dades recollides al Parc Monar per Gerard Taulé Codinach, de la xarxa d’observadors del Servei Meteorològic de Catalunya. El 2022 va ser el desè any més sec a l’observatori de Salt centre amb 597,2 m³ de precipitació, des del 1999. El 2015, amb 456,1 m³, i el 2002, amb 1.132,6 m³, són als dos extrems.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES