Medi ambient

Demanen el desplegament urgent de les energies renovables a Catalunya

La majoria dels ponents de les jornades de Girona dedicades a la transició energètica alerten que el país pot tenir una dependència d’altres territoris

Per la identitat dels ponents i pel context que tenim en matèria energètica es podia preveure que de les primeres sessions de les jornades Energies renovables i sobirania en sortiria una defensa aferrissada dels parcs fotovoltaics i els aerogeneradors marins, però més d’un dels assistents d’ahir a l’Auditori Josep Irla de Girona devia queda sorprès de la contundència amb què es va argumentar. En poques paraules: Catalunya està perdent el tren del canvi perquè no s’està actuant amb prou diligència, mentre que territoris com Aragó ja hi treballen des de fa temps. Consegüentment, es corre el risc que els nostres veïns controlin el futur mercat energètic català, almenys en part.

“Pot passar que ens trinxin el territori amb noves línies que transportaran electricitat generada amb eòlica i fotovoltaica”, va assenyalar Jaume Morron, gerent de l’associació d’empreses eòliques de Catalunya, EolicCat. Per a l’expert tarragoní, coautor, juntament amb Ramon Tremosa, d’Energia sobirana, cal “posar màquines al jardí”, un procés que no ha de trencar la convivència entre les futures instal·lacions i el paisatge. Catalunya ja disposa d’un full de ruta a seguir, el pla Prospectiva Energètica Catalunya (Proencat), però no es desplega. Cal executar-lo amb urgència, va reclamar.

El cas de Roses

En una taula rodona posterior, es va tractar gairebé de manera monogràfica dels aerogeneradors davant de la costa de Roses, i es va poder sentir una veu discordant, però no pas amb els molins de vent marins en general o la transició energètica, sinó amb la ubicació dels aerogeneradors. Ferran Vallespinós, doctor en biologia i membre de la plataforma Stop Macroparc Eòlic Marí , va afirmar que no es disposa d’estudis rigorosos i objectius que confirmin la idoneïtat de l’emplaçament. Al seu costat, Vallespinós tenia Albert Monclús i Anna Rivera, de dues empreses que es dediquen precisament a planificar i projectar instal·lacions com la que es vol fer a l’Empordà (convençuts de la bondat del projecte), i Sergi Ametller, enginyer impulsor de Parc Tramuntana , una de les cinc propostes per a aquelles aigües. “No podem esperar, hem d’actuar ara”, va advertir aquest últim, que va recordar el seu compromís a implicar-hi el territori a base d’informació i pedagogia. També tenen previst obrir una campanya de microfinançament perquè gent de la zona pugui invertir-hi, va assegurar.

LES FRASES

És un bon lloc [el del parc eòlic marí] perquè és compatible amb la pesca, el turisme i el paisatge
Sergi Ametller
PARC TRAMUNTANA
Té tantes incerteses [el parc eòlic de Roses] que arribarà un moment que es pararà
Ferran Vallespinós
STOP MACROPARC EÒLIC MARÍ


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES