Medi ambient

Troben larves de nacra a la Costa Brava

Un paràsit va deixar l’espècie al llindar de l’extinció, el 2018, i s’ha intentat recuperar-la

Els investigadors han trobat larves de nacra a la Costa Brava per primer cop després de l’arribada del paràsit que va deixar l’espècie al llindar de l’extinció. Se n’han recuperades set als col·lectors submarins instal·lats al cap de Creus i a les Medes, dins les actuacions per intentar revertir-ne la desaparició. El projecte el fa l’entitat Submon per encàrrec del servei de Fauna i Flora de la Generalitat i Forestal Catalana. Ara, aquests individus es mantindran en aquaris i, quan creixin, s’estudiarà si corresponen al tipus de nacra afectada pel paràsit. “Haver-les pogudes recuperar, però, ja és tot un èxit i obre una petita porta a l’esperança. Això sí, la situació segueix essent crítica”, diu el tècnic de projectes de Submon, Andreu Dalmau.

La nacra és un mol·lusc endèmic del Mediterrani, té l’aparença d’un musclo gegant i la seva closca pot arribar a mesurar més d’un metre. Viu clavada al fons marí en posició vertical, en fons sorrencs i praderies de posidònia. Precisament per això, també afavoreix la biodiversitat (perquè la closca, en ser una estructura dura, actua com una mena de roca on es fixen plantes i animals marins).

Fa pocs anys, era relativament habitual que els submarinistes trobessin aquesta espècie de nacra (Pinna nobilis) quan feien immersions a la Costa Brava. Però, a finals del 2017 i sobretot el 2018, la situació va fer un tomb. L’arribada d’un paràsit, que ja s’ha estès fins a l’extrem oriental del Mediterrani, va fer desaparèixer fins al 90% de la població d’aquestes nacres al litoral gironí. El protozou, que no s’havia descrit mai abans, va devastar l’espècie. Afectava el sistema digestiu de les nacres i les debilitava, i les que no acabaven morint es convertien en aliment per als crustacis i peixos.

Per lluitar contra aquesta mortalitat, es van dur a terme diferents iniciatives per preservar l’espècie, i l’única que ha prosperat és instal·lar col·lectors de larves per intentar recollir alevins d’aquelles nacres que aconseguissin reproduir-se. Durant els primers anys, tampoc no hi va haver èxit. Però aquest 2022, per primer cop, s’hi han pogut trobar larves de nacra. En total, s’han instal·lat tres col·lectors: a Portlligat, Cadaqués i les Medes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ciutat del vaticà

El papa anuncia la canonització del primer ‘sant mil·lennista’

barcelona
el pasteral

Constituït el comitè d’implantació del pla d’emergència de Susqueda i el Pasteral

el pasteral
SOCIETAT

Un projecte preserva 70 varietats d’hortalisses, 380 de fruiters i 22 de vinya al Sobirà

Sort
educació

Talls de trànsit per demnar zones pacificades a l’entorn de les escoles

barcelona
societat

L’estiu de la Copa Amèrica tindrà un reforç de 600 treballadors de vigilància i manteniment

barcelona
PALAMÓS

El consistori alerta d’estafes telefòniques al municipi

PALAMÓS
GIRONA

Aturem les Guerres reclama la no militarització d’Europa

GIRONA
societat

Detenen un acusat d’agressió sexual a menors mentre intentava fugir del país

portbou
societat

Conveni de col·laboració amb l’associació Reach per prevenir abusos sexuals

girona