Medi ambient

La CUP postula l’AP-7 com a recurs per crear energia solar i preservar paisatge

Els diputats Dani Cornellà i Marta Guillaumes defensen que hi ha potencial per generar-hi 2.056 GWh anuals

Critiquen els projectes eòlics a l’Alt Empordà

El traçat de l’AP-7 al llarg de Catalunya, entre la Jonquera i Alcanar, disposa d’unes 1.500 hectàrees de domini públic en què es podrien instal·lar uns 3,5 milions de panells de generació fotovoltaica, amb 1,76 GW de potència instal·lada i una producció anual d’uns 2.050 GWh, d’acord amb un estudi encarregat per la CUP. No implicaria cobrir tota l’autopista amb panells, sinó aprofitar espais lliures –les immenses illes dels enllaços o les esplanades dels peatges alliberats–, adossar pèrgoles als ponts o esprémer els talussos i trinxeres ben orientats, explicava el diputat al Parlament Dani Cornellà, ahir, en una xerrada matinal a l’Escala que a la tarda van organitzar amb un format similar a Espolla.

Són dos municipis de l’Alt Empordà on molts veïns veuen amb inquietud els projectes d’energia eòlica marina –amb el Parc Tramuntana i altres tres propostes similars davant la badia de Roses– i terrestre a l’Albera, on el Parc Galatea és la punta de llança d’altres. Per la CUP, com va resumir la seva portaveu a la Diputació, Marta Guillaumes, es tracta d’apostar amb un “sí a les renovables”, però defensant el territori.

L’experiència de l’AP-7 es podria extrapolar a la resta de vies ràpides del país i, per Cornellà, tindria els avantatges d’una generació descentralitzada, “a prop dels centres de consum” i que es beneficiaria de la xarxa de línies elèctriques existents i subestacions de transformació que al corredor prelitoral discorre gairebé en paral·lel. En escenaris més ambiciosos, amb l’extensió al voltant d’altres vies ràpides, es podria abastir un 21% de la demanda, i sumant-hi teulades d’edificis existents, el 73%.

I com es paga?

La gran pregunta, però, és com fer front a la inversió, que s’hauria d’assumir de manera progressiva, però Cornellà creu que cal aprofitar fons europeus i el lideratge de la Generalitat o els municipis, a banda de les comunitats energètiques integrades també per particulars. El diputat defensa que seria una alternativa al model d’oligopoli actual, en mans de poques grans empreses.

LA XIFRA

21
per cent
del consum total d’energia a Catalunya podria resoldre la instal·lació de panells en autopistes i autovies

Crítiques al govern i als projectes eòlics

La CUP s’ha quedat sola al Parlament en l’oposició als projectes d’eòlica marina al nord de la Costa Brava, amb propostes massa ambicioses per a la iniciativa de petits particulars, i que generen recel pels seus impactes i el futur del parc un cop arribi al final de la vida útil. Cornellà també va carregar contra el govern de la Generalitat, per haver aplanat al camí als grans projectes arran del conflicte a Ucraïna, i per no haver instal·lat “ni un panell fotovoltaic” a l’AP-7 un any després que l’aleshores conseller Puigneró hi apostés.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona