Medi ambient

Els embassaments gironins, al 40,5% global de reserves

El més buit és el de Darnius, al 35,1%, i el de Sau ahir estava al 36,6%

Susqueda justeja, al 44%, per les pluges

Dels tres principals embassaments que abasten la demarcació, el de Darnius-Boadella era ahir el que presentava un nivell més migrat, tot just una mica per sobre del terç de reserves (35,1%). El pantà de la capçalera de la Muga havia assolit pràcticament el 68% a finals de maig, però, com és habitual a l’estiu, la campanya de reg i el turisme estival a l’Alt Empordà han fet davallar fins a només 21,5 hm³ la seva capacitat.

A Darnius, les reserves són 16 punts inferiors respecte a la mitjana de l’últim decenni en les mateixes dates. Però l’Agència Catalana de l’Aigua hi manté només l’escenari de prealerta, igual que en la zona dels embassaments de Sau i Susqueda. L’ens, en un comunicat, recordava ahir que “els llindars de sequera són variables i l’entrada en un escenari es determina en funció dels hectòmetres acumulats i de l’època de l’any”, i es considera que el pitjor de l’estiu ja ha passat.

Pel que fa als altres dos embassaments, del sistema Sau-Susqueda, han baixat del 60% que voltaven a inicis de juny a poc més d’un 40% de capacitat emmagatzemada. El cas més extrem és el de Sau, que fa tres mesos estava al 59,7% i on les reserves van tocar fons el 12 d’agost, que ahir estava al 36,6%.

Tot i que en les últimes setmanes el nivell havia repuntat mínimament fins al 38%, ahir tornaven a estar tot just al 37%, amb només 61,2 hm³, quan la seva capacitat màxima és de 165,2. I a Susqueda el volum s’ha anat mantenint des de fa una setmana al voltant del 44%, però gràcies a les aportacions de Sau. La infraestructura emmagatzemava ahir només 103 dels 233 hm³ per als quals té cabuda. La reserva total dels tres embassaments és ara mateix d’uns 186 milions de metres cúbics, un 40,5%.

LA XIFRA

186,6
milions
de metres cúbics emmagatzemaven ahir Susqueda, Sau i Darnius-Boadella, amb 460 hm3 de capacitat.

Les pluges tot just mitiguen la crisi

Les precipitacions caigudes en els últims dies, sobretot a les tardes, no han aportat volums d’aigua destacables als embassaments, ja que el terreny i la vegetació eren força eixuts. Sí que han contribuït, però, a frenar la tendència descendent i sobretot la velocitat a què queien les reserves hídriques, i han permès desembassar menys aigua que en la primera meitat de l’estiu.

Un altre factor col·lateral de les pluges i el lleu descens de les temperatures ha estat la reducció de la demanda d’aigua per a reg de conreus, que també ha permès desembassar menys aigua i estirar una mica més les reserves dels pantans i aqüífers amb vista a la tardor.

En paral·lel, l’ACA ha elevat la capacitat de producció de les dessaladores de la Tordera –pendent d’ampliació– i el Prat fins al 90%, un altre recurs per retenir reserves. I és que calculen que entre les dues plantes han dessalat 5,4 hm³ amb l’increment d’activitat des del gener.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Un estudi de l'IDIBGI i l'ICO identifica un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona