Medi ambient

Estat espanyol

Un incendi forestal obliga a tallar la línia d’alta velocitat Madrid-Galícia a Zamora durant tres hores

Evacuen unes 25 persones per un foc a l’illa de Tenerife

L’Infoca desplega mitjans terrestres i aeris per un nou incendi a Jaén

Un incendi forestal que s’ha declarat aquest dimecres a la tarda al terme de Val de Santa María, un nucli del municipi d’Otero de Bodas (Zamora), ha obligat a tallar la línia de tren d’alta velocitat Madrid-Galícia al tram entre Zamora i l’estació de Sanabria Alta Velocitat durant unes tres hores.

L’incendi ha començat cap a un quart de sis de la tarda d’aquest dimecres per causes que encara no han estat determinades, en un municipi que ja va veure’s afectat pel primer dels incendis a la reserva de la Serra de la Culebra de Zamora.

L'actuació dels mitjans d'extinció ha permès que el foc deixés de suposar un perill per a la circulació de trens per aquest traçat ferroviari, cosa que ha fet possible reobrir-lo, segons ha informat el Servei d’Extinció d’Incendis Forestals de la Junta de Castella i Lleó.

El Servei d’Extinció d’Incendis de la Junta de Castella i Lleó a Zamora ha decretat el nivell dos de perillositat d’incendis, en una escala ascendent que va de zero a tres, per l’afectació que ha tingut a la infraestructura ferroviària, ha informat la Conselleria de Medi Ambient, Habitatge i Ordenació del Territori del govern autonòmic. Una vegada que aquest perill ha passat, el nivell s’ha rebaixat a a zero.

Durant el temps que la via ha estat tallada s’ha establert un servei alternatiu de transport per carretera per als viatgers dels trens afectats.

En les tasques d’extinció han treballat dos tècnics, sis agents mediambientals, tres helicòpters, tres dotacions helitransportades i tres dotacions terrestres, dos reforços de maquinària, cinc autobombes i els Bombers de Rionegro del Puente del Consorci Provincial d’Extinció de Zamora.


Evacuacions a Tenerife
Un altre incendi forestal declarat aquest dimecres a La Laguna i que s’ha estès cap a La Esperanza ha obligat al desallotjament preventiu d’unes 25 persones a les zones de Las Erillas i Juan Fernández, segons han informat fonts de l’Ajuntament del Rosario, a l’illa de Tenerife. El foc ha afectat una superfície d’unes tres hectàrees, segons les primeres estimacions.

Han intervingut la zona equips de les brigades forestals de Tenerife, sis mitjans aeris, Bombers de Tenerife i Policia Local, segons detalla el Cabildo de Tenerife, que ha declarat el nivell 1 d’incendis.

Els Bombers ja han pogut estabilitzar el foc en aconseguir contenir les flames i que no superin la carretera d'Agua García, la TF-226, segons han explicats els alcaldes del Rosario, Escolástico Gil, i de La Laguna, Luis Yeray Gutiérrez, que es troben a la zona pendents del que necessiti l’operatiu d’extinció i de l’evolució de l’incendi.

La importància que el foc no ultrapassi la carretera està en què a continuació hi ha una zona boscosa amb vegetació espessa i, segons Gil, “parlaríem de coses majors”. "Estem més tranquils", ha admès l’alcalde del Rosario. Gutiérrez ha coincidit que “la principal preocupació” era que el foc saltés la carretera, ja que hauria estat “incontrolable”.

Les zones de Las Erillas i Juan Fernández continuen evacuades, però Gil ha apuntat que “sembla que les notícies són bones”. Si res canvia, els veïns afectats podrien tornar a les seves cases “en les pròximes hores”.

El regidor de La Laguna ha demanat a la població que no s’apropi a la zona de l’incendi i que es mantingui informada a través de fonts oficials.

A les xarxes socials diversos usuaris han penjat fotos i vídeos on es s’observa una densa columna de fum, visible des de diferents punts de l’illa, fins i tot des de l’observatori meteorològic d’Izaña.


Nou incendi a Jaén
El Servei d’Extinció d’Incendis Forestals d’Andalusia (Infoca) ha desplegat mitjans terrestres i aeris per tractar de sufocar el foc que s’ha declarat aquesta tarda al terme municipal d’Hornos, el segon que es produeix a la província de Jaén en les últimes hores.

Segons ha informat l’Infoca, en l’extinció del foc hi treballen, per aire, tres helicòpters i dos avions, i per terra s’hi han desplegat 18 bombers forestals, dos tècnics d’operacions i tres agents ambientals. El dispositiu ha donat el sinistre per estabilitzat cap a dos quarts de vuit del vespre.

Aquest incendi, declarat cap a les cinc de la tarda al paratge Los Retamales de Hornos, no estaria relacionat amb un altre que està afectant des d’ahir a la nit els termes municipals de Benatae i Siles, i que ha estat estabilitzat a tres quarts d’onze d’aquest matí.

Arran d’aquest últim foc, que ha arribat a tenir fins a sis focus distanciats, l’Infoca ha activat un servei de vigilància dissuasiva sobre la zona afectada davant la sospita que ha estat intencionat.


Extingit l’incendi de Ponteareas i controlat el de Moaña
En paral·lel, aquest dimecres ha quedat extingit l’incendi forestal de Ponteareas i el de Moaña segueix controlat, tots dos a la província gallega de Pontevedra, segons informa la Conselleria de Medi Rural de la Xunta.

A la una del migdia els serveis de la lluita contra el foc han donat per extingit el foc de Ponteareas, que es va declarar dilluns a la parròquia de Guillade i que ha calcinat gairebé 21 hectàrees.

L’incendi de Moaña, que va començar dilluns a la tarda a la parròquia de Meira, està sota control des de les cinc de la tarda de dimarts. El foc ha arrasat més de 20 hectàrees.

En tots dos casos, la proximitat de les flames als habitatges ha obligat la Xunta a activar la situació de risc per a nuclis poblats.

Actualment, el de Moaña és l’únic foc actiu a Galícia i els efectius de lluita contra el foc treballen per extingir-lo.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SALT

Identifiquen un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona

Catalunya, més laica que mai

Barcelona