Medi ambient

Mobilització per frenar Jardins de Sa Riera Living

SOS Begur, SOS Costa Brava i Ecologistes en Acció apleguen 250 persones

Reclamen aturar el POUM

La urbanització Jardins de Sa Riera Living que s’està construint és el pitjor atemptat urbanístic dels últims quaranta anys a Begur i segurament de tota la Costa Brava. Ho va afirmar ahir l’advocat Eduard de Ribot a les grades de la platja de sa Riera abans d’iniciar una marxa de protesta contra la política urbanística del consistori, convocada per SOS Begur, SOS Costa Brava i Ecologistes en Acció. “Amb Sa Riera Living, desapareixen tres hectàrees de bosc i hi apareix una muntanya de formigó”, va etzibar. Aquesta marxa, en què van participar també representants d’altres entitats en defensa del territori com Salvem les Valls, va acabar dins les obres de construcció dels 52 habitatges de Jardins de Sa Riera Living, amb presència policial, però sense cap mena d’incident.

De Ribot va reclamar a l’Ajuntament de Begur que suspengués llicències i revisés el pla d’ordenació municipal per frenar l’especulació urbanística, que al seu criteri, es produeix al municipi, amb una ocupació d’espais forestals, espais protegits i espais de la xarxa Natura 2000 requalificats i que no compleixen normatives bàsiques com els pendents màxims.

També abans d’iniciar la marxa de protesta, la portaveu de SOS Begur, Lydia Chaparro, va recordar als participants –van reaccionar amb una llarga ovació– que la mobilització popular ja havia aconseguit frenar un projecte constructiu a la cala Aiguafreda. Chaparro va animar a mantenir la mobilització com a única via per frenar projectes com els de Jardins de Sa Riera Living i que va qualificar de “salvatjada”. Ella mateixa va alertar sobre la contribució al canvi climàtic que tenen els projectes urbanístics similars i sobre els seus efectes a l’entorn. En aquest sentit, va remarcar els canvis que s’estan produint, fins i tot a l’espai marí, a causa de la pujada de la temperatura de l’aigua a la zona.

Quatre contenciosos urbanístics

Els participants a la protesta d’ahir a Begur es van manifestar sota el lema “A terra, ni un pam més de ciment”, perquè, tot i que Sa Riera Living és el projecte que consideren més agressiu, n’hi ha tres més que també, segons el criteri dels organitzadors, s’haurien d’aturar. SOS Begur, SOS Costa Brava i Ecologistes en Acció han dut al tribunal un contenciós administratiu contra les llicències d’aquests quatre projectes. A part de Jardins de San Riera Living, es tracta de la construcció d’una vintena de xalets en aquesta antiga pedrera, en què, segons fonts de les entitats denunciants, es va aprofitar el projecte de renaturalització per requalificar els terrenys i fer-los urbanitzables. L’altre contenciós és el del sector de Montcal, un espai on hi ha dunes continentals amb pinedes amb àrees de la xarxa Natura 2000, que també s’està urbanitzant. I el quart contenciós és el que es va cloure amb una sentència favorable i va permetre aturar, l’any 2018, una urbanització a cala Aiguafreda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Albanyà

Bassegoda recupera el sant Miquel vandalitzat fa més de 20 anys

Albanyà
infraestructures

Posen en marxa els ascensors de l’estació de Mollet Sant Fost

MOLLET DEL VALLÈS
SALT

Els patinets han estat involucrats en una vintena d’accidents els últims sis mesos

SALT
GIRONA

L’Ajuntament instal·larà llums LED a l’entorn de les Hortes de Santa Eugènia

GIRONA
SALT

L’IDIBGI publica el joc virtual ‘Mite o Ciència’ de divulgació científica

SALT
societat

Oncolliga celebra aquest diumenge una nova masterclass de ioga benèfica

girona
SOCIETAT

Desconvocada la vaga a presons després de tancar un acord amb Justícia

Barcelona
BLANES

El consistori desencalla la construcció d’un hotel al Passeig de S’Abanell

BLANES
societat

Detingut ‘in fraganti’ un home acusat de vuit robatoris amb força en vehicles

blanes