Medi ambient

estats units

Creix l’incendi forestal a Califòrnia, que ja ha causat la destrucció d’habitatges

De moment, el foc ha cremat 6.800 hectàrees, però es manté fora dels límits del parc nacional de Yosemite, on hi ha les sequoies gegants

L’incendi forestal prop del parc nacional de Yosemite (Califòrnia) continua creixent i ja ha afectat 6.800 hectàrees, mentre els bombers han contingut a penes el 10% del foc enmig de la destrucció d’habitatges i l’evacuació de milers de persones, segons han informat aquest dilluns les autoritats.

L’incendi Oak (Roure) –als EUA, hi ha el costum de posar nom als incendis– va començar el divendres passat i ha crescut sense control i ràpidament a causa de la sequera i les altes temperatures que enfronta els Estats Units.

L’agència estatal Calç Fire ha explicat aquest dilluns que s’ha confirmat la destrucció de set estructures residencials al mateix temps que l’incendi continua “en condicions càlides, seques i en terreny agrest i empinat”.

Milers de residents van escapar de l’incendi Oak en els vessants de la Sierra Nevada, una regió que experimenta la pitjor sequera en dècades.

Calç Fire ha indicat que s’han assignat a les labors 17 helicòpters, 281 camions de bombament, 66 excavadores, 46 camions cisterna, i 2.548 bombers en esforços per a protegir els habitatges de les flames que en alguns llocs assoleixen els 15 metres d’altura.

L’incendi va començar aquest divendres al sud-oest del parc Yosemite –famós per les seves sequoies mil·lenàries que arriben als 80 metres d’alçada– prop de la localitat de Midpines en el comtat de Mariposa, i per al dissabte les autoritats descrivien un “comportament explosiu del foc”.

El governador de Califòrnia, Gavin Newsom, ha declarat una emergència estatal en aquest comtat on més de 3.000 persones han evacuat les seves cases. El servei d’electricitat en l’àrea es va interrompre el divendres.

Les autoritats han ordenat l’evacuació en alguns sectors del comtat de Mariposa al sud i a l’est d’on les flames continuen propagant-se fora de control.

Califòrnia, igual que la major part dels Estats Units, ha experimentat setmanes de temperatures molt altes, i en anys recents aquest Estat en la costa Oest ha estat escenari d’incendis forestals molt extensos.

El Centre Nacional d’Incendis ha indicat aquest matí que 93 incendis grans han cremat gairebé 1,3 milions d’hectàrees en 5 estats, i s’ha informat d’un nou incendi major a Alaska, Arizona, Nebraska, Nevada i Texas.

A més, el Servei Meteorològic Nacional ha informat que durant aquest dilluns “probablement continuaran batent-se els rècords diaris d’altes temperatures des del nord de Califòrnia fins a les àrees metropolitanes de Portland i Seattle”.

El denominat “incendi Roure” va començar mentre els bombers feien progressos en la seva batalla amb un altre incendi anterior, denominat Washburn, que va cremar en els límits d’un bosc de sequoies gegants en l’extrem sud del parc nacional Yosemite.

“La vegetació és molt receptiva a nous incendis puntuals a causa del clima càlid i sec i a la sequera. Els combustibles pesats, els vents forts i la baixa humitat també influeixen en el comportament del foc”, va assenyalar l’agència californiana. L’agència encara no ha determinat les causes de l’incendi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES