Medi ambient

Informadors per controlar l’ús d’espais naturals fluvials

La Generalitat aporta 383.000 euros a una prova pilot, conjunta amb la Diputació i municipis, per posar ordre en gorgues i zones de bany en rius aquest estiu

Recolliran dades per ajustar la normativa

Diversos espais naturals de les comarques gironines pateixen l’amenaça de la sobrefreqüentació i massificació en determinats períodes de l’any i a l’estiu les zones fluvials de gorgues –una alternativa al desplaçament fins a les platges per refrescar-se– serviran per desplegar-hi la prova pilot que ha de servir perquè els municipis aprovin plans d’usos amb normes per ordenar els criteris i el règim d’accés.

La partida permetrà dotar de dotze informadors diverses zones noves a Canet d’Adri –on ahir van presentar la iniciativa–, Santa Pau, Vidrà, Camprodon, Sant Llorenç de la Muga, Albanyà, la Vall d’en Bas i Sales de Llierca i altres indrets de la conca del riu Ter. S’afegiran al cos que ja sufragava fins ara la Diputació i a la quinzena que també havien desplegat alguns municipis, principalment als espais del riu Brugent (les Planes d’Hostoles, Vall d’en Bas i Sant Feliu de Pallerols) i la Vall de Bianya i Sadernes (Tortellà, Montagut i Oix i Sales de Llierca), a més dels controls habilitats per Roses per a l’accés als espais interiors i cales del cap de Creus. L’experiència es vol estendre aviat a poblacions del parc de les capçaleres del Ter i el Freser.

Pedagogia inicial

D’entrada, la secretària d’Acció Climàtica, Anna Barnadas, va destacar que cal “molta pedagogia”, perquè la potestat sancionadora recau en els cossos de Mossos d’Esquadra i els Agents Rurals, però pretenen posar ordre i límits en l’ús dels espais, especialment els dies festius, i va recordar que “cada territori té els seus moments punta, com ara les gorgues a la primavera i l’estiu i les zones on hi ha bolets a la tardor”.

En principi, la prova pilot s’acabarà al setembre, però no descarten estendre-la més endavant. I els informadors, a més de recomanar bones pràctiques i reconduir els visitants cap als aparcaments habilitats –un dels conflictes recurrents és que aparquen en camins i accessos a finques privades– serà que respectin les propietats o no excedeixin els aforaments diaris previstos –d’una trentena de persones en el cas de les gorgues de la Font de la Torre de Canet d’Adri–. També conscienciar-los perquè recullin deixalles, no escoltin música a màxim volum, ni hi deixin estar gossos lliures, perquè poden malmetre postes d’ous d’amfibis i alterar ecosistemes fràgils.

En alguns casos, es limitarà l’accés als espais amb cita prèvia, cosa que potser es pot fer a l’instant i amb accés gairebé immediat si hi ha aforament lliure, però que en cas que no sigui possible pot arribar a generar tensions. Els dos informadors de Canet, després d’una setmana sobre el terreny, van explicar que miren de minimitzar-les i, si no, recorren al 112, a banda de recollir dades quantitatives i qualitatives sobre el nombre de persones, perfils, mitjans de transport emprats i impactes en cadascuna de les zones analitzades. També recullen les impressions de veïns i propietaris afectats.

LA XIFRA

35
informadors
controlaran l’accés a espais fluvials gironins aquest estiu, a càrrec de la Generalitat, la Diputació i municipis.

Coordinació i enduriment legal

La consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, va destacar que s’ha aconseguit coordinar l’acció fins ara dispersa de diferents administracions, i que amb les dades recollides, amb l’assessorament de la Fundació Emys, miraran d’ajustar la normativa actual per establir un règim de limitacions i prohibicions –fins ara difús, per la manca de potestat de municipis sovint petits i mancats de recursos– i sancions si escau. Jordà va remarcar que el fenomen “no és puntual, sinó estructural”, i que la voluntat és sensibilitzar, amb una campanya i un web on es podran consultar les condicions d’accés a cada indret.

El responsable de Medi Ambient de la Diputació, Lluís Amat, alcalde de la Vall d’en Bas, va recordar que van ser un dels municipis pioners a establir control a les gorgues de Sant Privat, bàsicament amb el pagament d’una taxa d’un euro per ocupant de vehicle, però que ha servit per finançar el control de l’espai i reduir pressió, igual que “l’accés a la Sagrada Família també s’ha de pagar”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Un estudi de l'IDIBGI i l'ICO identifica un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT