Medi ambient

Planta de biomassa a la presó de Puig de les Basses

Es farà al perímetre del centre, la portaran interns en règim obert i proveirà d’aigua calenta la presó

Prevista per al 2024, s’hi assecarà fusta i s’hi produirà estella per a la caldera

El centre logístic de biomassa que s’aixecarà a la banda oest de la presó del Puig de les Basses, en el perímetre del centre penitenciari, ocuparà una superfície de 8.000 m² que es destinarà majoritàriament a l’assecatge de fusta, que es portarà d’altres llocs. La planta també tindrà una àrea de producció d’estella i d’aigua calenta de 300 m², on instal·laran una estelladora, el garbell, el dipòsit d’estella i la sala de calderes per produir aigua calenta.

De la planta de biomassa sortiran les canonades que aniran connectades a l’edifici de les instal·lacions de la presó, que és on es troben els acumuladors que rebran l’aigua calenta de les calderes situades al centre logístic. L’aigua calenta servirà per abastir d’aigua sanitària i per a la calefacció del centre penitenciari.

A la planta també hi haurà un espai de 120 m² on faran la formació especialitzada als interns que hi treballaran. El cost de la planta serà de 4,3 milions d’euros i l’assumirà el Departament d’Acció Climàtica, en concret del fons climàtic que es nodreix de la recaptació de l’impost sobre les emissions de CO2 de vehicles.

La consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, va explicar que el centre logístic és “un pas més” en la lluita contra el canvi climàtic, i va dir que situa la gestió dels boscos “com una feina de futur i essencial per reduir el risc d’incendis”. Per altra banda, la consellera de Justícia. Lourdes Ciuró, va destacar que aquest projecte té “molts avantatges” perquè, a banda d’apostar per la “sostenibilitat i el respecte pel medi ambient”, també tindrà “un impacte important” en la reinserció i rehabilitació.

Dos presos adscrits al Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (Cire) van explicar ahir la seva experiència en les tasques de preparació del terreny. Deia Choukri Assaghir que estava molt “satisfet de poder aprendre un ofici”. “Desbrossem i tallem. Ens va molt bé aprendre coses. És un ofici per a la vida”, va manifestar. També va explicar la seva experiència un altre intern, Mohammed Mounir: “M’agrada molt treballar a l’aire lliure i mantenir la natura.” I va valorar molt bé l’aprenentatge: “Abans que m’ho ensenyessin no sabia agafar ni una desbrossadora ni una motoserra. He après molt. De cara al futur vull continuar treballant d’això.”

Acompanyaven els presos ahir un tècnic de serveis exteriors del Cire, Quim Cortés, que va exposar la seva responsabilitat: “Oferim una formació i una pràctica de treball a les persones internes que més endavant els capacitarà per sortir a l’exterior a treballar.” Cortés va remarcar també que la brigada de la qual formen part aquests dos presos és un exemple del que seran més endavant les formades per impulsar la planta de biomassa. El cap de la brigada, Dani Aranda, va explicar que ell els ensenya la feina i a fer servir les eines. “És una bona iniciativa que alimentarà la presó sense contaminar.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Astronomia

Descobreixen el forat negre d’origen estel·lar més massiu de la Via Làctia

Barcelona
SALUT

200.000 pacients esperen per a una intervenció quirúrgica a Catalunya

BARCELONA
economia

Proven un sistema per reduir la salinització dels camps d’arròs del delta de l’Ebre

delta de l’ebre

Salut crea a Girona la primera xarxa hospitalària de Catalunya

GIRONA
medi ambient

Posen una caixa niu pel falcó pelegrí a la xemeneia de la incineradora de Mataró

mataró
societat

SOS Racisme llença una campanya per continuar amb la seva activitat

BARCELONA
economia

L’AMB dona una ajuda de 175.000 euros per les famílies desallotjades

esplugues de llobregat

Tret de sortida al Fórum de Gestió de Residus municipals #wasteinprogress

GIRONA
societat

Irídia reclama un mecanisme independent per controlar les actuacions policials

barcelona