Medi ambient

El Cousteau, entre Cadaqués i Astúries

Els laboratoris centrals que la Fundació Philippe Cousteau Unió dels Oceans vol situar al mas Caials de Cadaqués es podrien fer a Astúries, en cas que no hi hagi acord

Demà es reuniran les parts

El projecte de la Fundació Philippe Cousteau Unió dels Oceans de situar la seva seu científica central al mas Caials, a Cadaqués, un edifici situat dins el Parc Natural del Cap de Creus, es debatrà demà en una reunió entre les parts implicades: promotors, Generalitat i Ajuntament. Però no tot està clar. L’Ajuntament no vol fer declaracions, en tractar-se d’un tema del parc, i, per la seva banda, fonts de la Generalitat afirmen que el projecte genera dubtes. Entre els suports que ha rebut la fundació hi ha el d’Open Arms. La fundació vol fer la seu a Cadaqués, però també és cert que hi ha altres opcions que, ara per ara, no es volen sospesar, com l’oferiment del Principat d’Astúries, on l’entitat ja té una seu. El mas Caials és, ara mateix, un edifici infrautilitzat i els 1.140 m² el “converteixen en un espai únic”, segons la Fundació Cousteau.

La proposta de la fundació comportaria el condicionament de l’edifici per instal·lar-hi equipaments clau per coordinar els projectes que té arreu del món, com ara laboratoris de control d’aigües per analitzar la contaminació de ports o grans aquaris. Una de les parts més vistoses seria la de diversos aquaris d’aigua marina per treballar en la conservació i reintroducció d’espècies que estan en perill, com ara les nacres, així com la recollida d’ous de tauró i rajades, entre altres. A més de tots aquells projectes que es volen desenvolupar conjuntament amb el parc natural.

Amb bons ulls

El patró i director de planificació de la fundació, Roger Figueras, va remarcar ahir la importància de la reunió de demà per aconseguir fer un pas endavant ferm per donar el tret de sortida a un projecte que comportaria una inversió de sis milions d’euros. “Hem estat parlant de manera discreta amb les diferents parts; l’Ajuntament de Cadaqués ha vist amb bons ulls aquesta proposta i, des del 19 d’octubre passat, es va incorporar com a patró excepcional d’honor a la nostra fundació”, explica.

La idea de situar la seu central científica a Cadaqués va ser una proposta del mateix Roger Figueras al patronat de la fundació, arran de la seva vinculació afectiva i familiar amb aquesta població. La proposta va ser ben rebuda i el 14 de maig de l’any passat el patronat va acordar que Cadaqués fos la seu científica mundial de la Fundació Philippe Cousteau.

Fins ara, segons el president de la fundació, s’han mantingut converses amb el director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Marc Vilahur, i els responsables del Parc Natural del Cap de Creus. El març passat els serveis jurídics van elaborar un conveni de col·laboració. Un dels oferiments, segons Figueras, ha estat col·laborar amb el parc natural en tots els projectes: “Nosaltres som una fundació que no depenem de les subvencions. Tenim patrocinadors generals, sponsors i mecenes.”

La proposta d’Astúries

Roger Figueras també va voler deixar clar que, si bé Cadaqués ha estat sempre la primera opció per establir-hi la seu central científica de la fundació, també es té sobre la taula l’oferiment del Principat d’Astúries, en el supòsit que la Generalitat no vegi amb bons ulls aquesta iniciativa. De moment, segons reitera, el projecte ha estat ben acollit, com per exemple pel mateix Ajuntament de Cadaqués. “Ara és el moment que la Generalitat es mostri a favor de tirar endavant el nostre projecte”, va destacar Figueras. La implicació amb Astúries, però, no és nova. Precisament, el desembre de l’any passat la Fundació Philippe Cousteau Unió dels Oceans va inaugurar una nova seu a Luanco.

La fundació va ser una iniciativa de la família Cousteau. Philippe Cousteau va ser el segon fill de Jacques-Yves Cousteau i Simone. Explorador i cineasta, Philippe va morir tràgicament el 1979 en un accident d’hidroavió als 38 anys a Portugal.

LES FRASES

Nosaltres som una fundació que no depenem de les subvencions. Tenim patrocinadors generals, ‘sponsors’ i mecenes
Ara és el moment que la Generalitat es mostri a favor de tirar endavant el nostre projecte
Roger Figueras
director de planificació de la fundació Philippe cousteau


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els ferratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona

Catalunya, més laica que mai

Barcelona
comerç

Torna la fira artesana Fet al Born

Barcelona