Medi ambient

La gestió forestal com a eina per reduir incendis

La Diputació de Barcelona mostra els resultats d’“endreçar” les masses boscoses

Els anys 1994 i 1998 Castelltallat, a Sant Mateu de Bages, va viure incendis devastadors que van arrasar pràcticament la serra. Trenta anys després, el bosc s’ha regenerat. De pinassa, gairebé no se’n troba i, al seu lloc, hi ha roure i pi blanc. És una de les zones estratègiques on la Diputació de Barcelona treballa fent gestió forestal. L’objectiu no és evitar els incendis, però sí minimitzar-los. “Mentre tinguis bosc, hi haurà incendis, però s’intenten buscar estructures forestals que dificultin la propagació del foc”, explica l’enginyer forestal Lluís Serra. Després del foc del 1994, a Castelltallat hi havia entre 30.000 i 50.000 peus per hectàrea, una quantitat extremament superior a l’òptima i que, en cas d’incendi, suposaria una càrrega de combustible “enorme i molt perillosa”. Els tècnics de la Diputació van abaixar aquesta quantitat de peus fins a un miler. “D’entrada sembla que el bosc queda molt despoblat, però al cap de tres o quatre anys els arbres creixen amb molta més força perquè no tenen competència”, assenyala Serra.

Les zones d’actuació prioritària on la Diputació treballa per tal de reduir el risc d’incendi s’escullen en funció del tipus de bosc i tenint en compte les associacions de propietaris, ja que els boscos són privats i cal l’autorització del propietari. També es decideix amb la col·laboració dels bombers. En total, a la demarcació de Barcelona, s’han fet actuacions en catorze finques del Berguedà, el Moianès i Osona.

Paral·lelament, la Diputació de Barcelona va anunciar ahir que el pla d’informació i vigilància contra incendis forestals estarà en servei fins a l’1 de setembre. El dispositiu disposa de 93 unitats d’informació i vigilància, quinze punts de vigilància fixa i un punt de vigilància mòbil. En total, s’han contractat 254 persones durant la campanya d’estiu per dissuadir i prevenir els incendis forestals en 498.986 hectàrees, cosa que significa el 98,7% de la superfície forestal vulnerable a la demarcació de Barcelona. El pressupost total és d’1,9 milions d’euros. Des que s’ha posat en marxa el pla, ara fa tot just una setmana, ja s’han dissuadit onze activitats d’alt risc, i s’han detectat 28 abocaments il·legals de material inflamable.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

El 82% dels vehicles ja han sortit de l’àrea de Barcelona

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC