Medi ambient

Bellprat “tanca” les portes a l’especulació en nom de l’energia renovable

Els veïns s’alcen contra 150 hectàrees de plaques, 15 aerogeneradors i el pas de la MAT a 200 metres del nucli

Diuen que no poden pagar la lluita legal

El municipi de Bellprat va “tancar” ahir els tres accessos que té a “l’especulació i la destrucció del medi ambient en nom de les energies renovables”. Així es pot llegir als rètols que la coordinadora Preservem l’Anoia va fer davant la impossibilitat de fer front a l’amenaça que les renovables suposen per a aquest poble i el seu entorn.

Després de l’incendi que l’any passat va cremar el 50% de la massa forestal del municipi, els veïns del poble han de lluitar contra un projecte de 150 hectàrees de plaques solars, un projecte de 15 aerogeneradors i el pas de la MAT (línia de molt alta tensió) que va des d’Aragó fins a Barcelona a menys de 200 metres del nucli urbà. L’alcalde, Carles Pol, assegura que, des de l’Ajuntament han presentat al·legacions a les tres propostes, però no tenen resposta i se senten trepitjats per les grans corporacions espanyoles que especulen en territori català.

Els veïns diuen que no tenen capacitat econòmica per lluitar legalment contra aquests projectes que els imposen. I davant d’aquesta situació han decidit passar a l’acció i buscar la confrontació. “Si Barcelona necessita tanta llum per haver de destrossar el nostre poble i els de l’entorn, haurà de pagar, però no a Forestalia, sinó als afectats per aquestes infraestructures”, explica Jordi Ribaudí, veí del municipi i membre de la coordinadora Preservem l’Anoia. Segons ell, aquests projectes es basen en l’espoli de tots els pobles i entorns que troben al seu pas.

Des de l’Ajuntament de Bellprat ja es va intentar una modificació del pla d’ordenació urbana municipal (POUM) per evitar l’impacte de les renovables, però no han aconseguit el vistiplau de la Generalitat per desenvolupar la proposta. “Fa quatre anys ja ens van dir que si no posàvem renovables hauríem d’assumir una línia d’alta tensió des d’Aragó fins a Barcelona, i ara ho tenim tot”, explica Carles Pol i, a més, ens volen fer creure que això de la MAT arriba ara i que l’administració no en sabia res.

La coordinadora Preservem l’Anoia ha fet públic un manifest en el qual els veïns de Bellprat es declaren sobirans i reclamen també eines per garantir la gestió de les zones rurals i evitar-ne l’abandonament per protegir el país dels grans incendis forestals.

LA FRASE

És una reivindicació per conscienciar del que suposarà el pas de la MAT i la resta de renovables
Carles Pol
alcalde de bellprat

LA FRASE

Sabem que ens hem d’autogestionar i estem d’acord amb les renovables, però no d’aquesta manera
Jordi Ribaudí
veí de bellprat i membre de la coordinadora preservem l’anoia

LA XIFRA

150
hectàrees
són les afectades per plaques solars, a més de 15 aerogeneradors i el pas de la MAT a 200 metres del nucli.

Pocs però molt ben organitzats

Bellprat té 73 habitants que s’administren per consell obert. Al nucli hi ha una cinquantena de cases, moltes de les quals estan disperses, perquè són masies on la principal activitat econòmica és l’agricultura o la ramaderia. El principal conreu de la zona és el cereal.

A Bellprat fa més de 80 anys que no s’hi construeixen cases; no hi ha piscina ni poliesportiu; la llum arriba amb dificultats, i no hi ha bar ni serveis. Els veïns de Bellprat viuen amb Santa Coloma de Queralt com a municipi de referència i els agrada.

“La gent aquí ja sap que s’ha d’autogestionar”, explica Jordi Ribaudí, veí del poble. I, precisament, per això no entenen que la transició cap a les renovables sigui tan poc respectuosa amb els espais que preserven l’entorn. “Un poble tan petit no es pot defensar legalment de l’abús de les grans empreses que proposen aquests projectes”, diu Ribaudí, i per això passen “a la confrontació.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona