Medi ambient

canvi climàtic

creixement econòmic

Escalfament greu si no hi ha canvi econòmic

Experts en clima i biodiversitat avisen que no n’hi ha prou amb canvi tecnològic

En plena injecció econòmica de la UE per desplegar les energies renovables al continent en la lluita contra el canvi climàtic, un grup dels principals experts internacionals en canvi climàtic i biodiversitat adverteixen que el canvi tecnològic no evitarà per si sol l’escalfament greu del planeta si es manté el paradigma de creixement econòmic exponencial i no s’opta per un canvi sistemàtic. En un article publicat ahir a la revista BioScience, aquest grup –en el qual hi ha Unai Pascual, del Centre Basc sobre el Canvi Climàtic, i la investigadora de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA) de la UAB, Victoria Reyes-García– avisa que l’enfocament polític actual de fer canvis progressius, “incrementals”, cap a energies renovables o eficiència energètica serà massa lent per evitar que l’escalfament causi conseqüències greus d’inseguretat alimentària, efectes sobre la salut, alteració dels modes de subsistència i migracions forçades que generaran tensions socials i polítiques. “Sense qüestionar el paradigma del creixement econòmic exponencial”, avisa l’article, les reformes actuals corren el risc de “ser massa lentes”. En aquest sentit, la investigadora de l’ICTA afirma que, amb “les solucions tecnològiques, les estructures de govern actuals i els incentius i desincentius econòmics, no n’hi haurà prou per generar el canvi transformador necessari per garantir un futur amb un clima habitable, un medi ambient ric i societats justes”.

Reformes profundes i nova política

L’article es basa en l’estudi d’exemples provinents dels ecosistemes forestals, marins i urbans, així com de l’Àrtic, per defensar transformacions profundes en la presa de decisions polítiques i en les estructures econòmiques com ja ha demanat en el seu últim informe el Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC). “És crucial activar urgentment canvis profunds (transformadors) en les economies i en les societats”, afirmen els autors de l’article. “Espero que l’acció dels responsables polítics segueixi l’esforç que la comunitat científica global està fent sobre això”, conclou Pascual, autor principal de l’article científic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

El 82% dels vehicles ja han sortit de l’àrea de Barcelona

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC