Medi ambient

20 milions de l’ACA per evitar inundacions a la Tordera

L’ACA preveu invertir els diners en un pla en actuacions per incrementar la capacitat i millorar la conca del riu, entre l’Alt Maresme i la Selva

3,1 milions extres permetran restaurar estralls del temporal ‘Glòria’

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha presentat aquest dimecres les propostes previstes dins del pla de gestió de motes del tram final de la conca del riu Tordera, que suposaran una inversió de prop de 20 milions i que tenen com a objectiu incrementar la capacitat hidràulica i millorar la qualitat de l’ecosistema fluvial. A més d’aquestes actuacions, l’ACA preveu destinar 3,1 milions en diverses actuacions complementaries de restauració fluvial en diversos punts de la conca. La zona va partir importants desbordaments en els aiguats de l’octubre del 2019 i el temporal Gloria del 2020 i s’hi han identificat cinc trams amb risc d’inundació alt.

Més enllà del conjunt d’actuacions va dur a terme l’any 2020 per reposar motes i lleres, l’ACA es va comprometre a proposar accions per millorar la capacitat hidràulica de tota la conca i millorar la qualitat de l’ecosistema fluvial i aquest dimecres les ha presentat al territori.

Les mesures previstes es faran a Blanes, Malgrat de Mar i Palafolls. La primera consisteix en la reordenació de les motes en el tram final del riu, als termes de Malgrat i Blanes. En aquest actuació es preveu l’ampliació de la llera en prop de 8 hectàrees al marge dret i de 9 hectàrees a l’esquerre, amb l’eliminació de les motes actuals i l’execució de noves motes de 2 metres d’alçada i de 3 metres d’amplada més integrades en l’entorn, així com la reposició dels serveis afectats (camins i serveis).

També s’han presentat algunes alternatives, en funció de l’amplada total de la nova llera prevista. Les diferents alternatives permeten una millora del comportament hidràulic del riu, així com una millora significativa de la integració de l’endegament en l’ecosistema.

La segona mesura prevista, que es faria íntegrament en el terme municipal de Palafolls, proposa el recreixement de la mota del marge dret un metre respecte la cota actual, concretament entre el pont de la carretera B-682 i el pont del ferrocarril, per evitar el desbordament del riu en aquesta zona pel marge esquerre.

Pel que fa a la tercera mesura, prevista a la zona del Rec Viver, es proposa l’ampliació de la llera uns 10 metres d’amplada màxima en un tram de 2 quilòmetres. Aquesta mesura permetrà no només un millor drenatge de l’hemidelta sud, sinó també un millor drenatge de tot el cabal provinent de trams superiors que no discorre per la llera central del riu.

Amb aquestes actuacions, i en cas de produir-se avingudes en un període retorn de 100 anys, calculen que els danys es podrien reduir en un terç respecte els actuals.

A més d’aquestes actuacions, l’ACA ha exposat que, de manera complementària, preveu destinar en els pròxims anys 3,1 milions en actuacions de restauració fluvial al conjunt de la conca, en àmbits com les rieres d’Arbúcies i la Pineda (actuacions que estan en curs), la Tordera a Hostalric i Fogars de la Selva i, finalment, a la zona de l’aiguabarreig entre la riera de Santa Coloma i el riu Tordera, dins dels termes municipals de Fogars i Maçanet de la Selva.

El director de l’ACA, Samuel Reyes, ha explicat que “un cop presentat el pla es preveu un termini de dos mesos per abordar les mesures amb els diversos implicats i poder així prendre una decisió”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Un estudi de l'IDIBGI i l'ICO identifica un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON