Medi ambient

La UP talla Bracons contra la variant de les Preses

El sindicat impedeix l’accés a la connexió ràpida amb Osona per denunciar que la infraestructura fa perdre un sòl agrari de qualitat

L’acció s’emmarca en la campanya ‘La pagesia diu prou’

La Unió de Pagesos (UP) va bloquejar ahir amb una trentena de tractors i durant dotze hores l’accés al túnel de Bracons per denunciar l’amenaça que, segons el sindicat, representa per a les terres agrícoles de la Vall d’en Bas la variant de les Preses. La UP ja havia presentat una al·legació per reclamar que no es faci o que, si s’ha de construir, es tingui en compte l’opció del túnel per Marboleny o la d’un túnel sota l’actual carretera cap a Olot. “Aquesta variant és una agressió més al territori i, per tant, a la pagesia”, va sentenciar el coordinador de la Unió de Pagesos a les comarques gironines, Narcís Poch.

En aquest sentit, va remarcar que les terres agrícoles de la Vall d’en Bas han estat qualificades com unes de les més fèrtils i de més qualitat de tot el país, les quals, a criteri seu, es perdrien en cas de fer-se la variant de les Preses tal com la preveuen els traçats ara en estudi. A més, va criticar que la Generalitat hagi posat a licitació el projecte constructiu de la variant d’Olot, que, juntament amb la de les Preses, acaben l’eix Vic-Olot per Bracons, sense tenir enllestit l’estudi d’impacte ambiental que preveu la llei. I, finalment, va recordar que, en aquests casos, és preceptiu un estudi d’impacte agrari, que no s’ha fet. En un comunicat de premsa posterior, el sindicat va denunciar “la falta de consens amb els representants de la pagesia i amb les cooperatives agràries de la zona, per minimitzar l’afectació sobre una de les terres més fèrtils de Catalunya”.

La mobilització d’ahir va ser una acció més de la campanya La pagesia diu prou, amb què el sector agrari denuncia unes condicions del mercat ruïnoses per a les seves explotacions, amb produccions en general sota costos i una situació ara agreujada per l’increment del preu dels carburants, de l’energia i de les primeres matèries. Narcís Poch, a més, va remarcar que donava continuïtat a la marxa lenta que Salvem les Valls va dur a terme el desembre passat amb el suport de la UP al tram de la C-63 entre el mateix giratori tallat ahir i els terrenys afectats pel projecte de la variant.

Pas alternatiu

Una unitat de Trànsit dels Mossos d’Esquadra va regular el trànsit a la zona afectada per l’acció reivindicativa. Es va situar abans de l’encreuament de la carretera de Joanetes i, quan els manifestants deixaven pas, els agents informaven els conductors de les opcions que tenien, sobretot els que no podien accedir a Bracons i, per tant, havien d’utilitzar com alternatives la C-63 fins a Anglès o Santa Coloma. I és que amb l’acció dels pagesos quedava tallada totalment la connexió directa amb Osona, Granollers i Barcelona per Bracons, i amb obertura de pas d’un quart cada hora només es podia accedir a l’antiga travessera de la C-63 de Sant Esteve d’en Bas, i al túnel de la variant d’en Bas, en direcció a la Vall d’Hostoles, Amer i Girona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa

VERGES
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT