Medi ambient

Una planta en extinció al cap de Creus es refà

La sèseli autòctona, amenaçada, ha quadruplicat la seva presència

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha confirmat la presència de noves poblacions de la planta Seseli farrenyi, una espècie protegida per diverses lleis en l’àmbit estatal i inclosa en el catàleg de flora amenaçada de Catalunya, a la zona de la Reserva Natural Integral del Parc Natural del Cap de Creus. Aquesta troballa fa que la població hagi multiplicat per quatre el nombre total de plantes, i que hagi passat de les 199 localitzades l’any 2020 a les més de 838 censades l’any 2021.

L’estudi i mostreig realitzat l’any 2021 pel CREAF s’emmarca en l’estratègia de conservació del Parc Natural del Cap de Creus, que ja fa més de 10 anys que s’ocupa del seguiment de l’estat de conservació d’aquesta espècie amenaçada. L’equip tècnic del parc i el servei de fauna i flora s’han encarregat de coordinar accions de gestió i seguiment d’aquesta espècie amenaçada i protegida. Després de set anys de prospeccions i treball de camp realitzats per la investigadora del CREAF Sandra Saura Mas, s’ha trobat amb una població reproductora de Seseli farrenyi en què s’han identificat plantes florides i de diverses mides i edats. Aquesta planta és una de les espècies de flora endèmiques en perill d’extinció més amenaçades de Catalunya.

Una planta prioritària
L’espècie havia estat reconeguda com una de les prioritats en conservació de flora a Catalunya. L’any 2010, la Comissió Assessora de Flora va iniciar un procés de coordinació tècnica i científica amb l’objectiu de millorar la conservació d’aquesta espècie. Fruit d’aquesta coordinació, l’any 2016, el CREAF va establir els protocols i la informació necessària per poder iniciar i executar el pla de seguiment de S. farrenyi durant com a mínim cinc anys, que ha continuat fins a l’actualitat a causa del greu estat de conservació de l’espècie. Alguns exemples d’aquestes actuacions són la millora del coneixement sobre la biologia de l’espècie, la conservació de llavors en bancs de llavors (ex situ), els assajos per a la creació de noves poblacions a partir de les llavors conservades, etc. En aquestes actuacions, també han participat personal tècnic i científic de la Universitat de Barcelona, el Jardí Botànic de Barcelona, el SIGMA, el Jardí Botànic Marimurtra de Blanes i l’Institut Botànic de Barcelona.Seseli farrenyi és una herba perenne de 6-30 cm d’alçada, glabra (sense pèls), glauca (de color blau verdós), ramificada des de la base i amb conjunts de flors blanques i petites en forma d’umbel·la. Es troba principalment en hàbitats de penya-segats amb vegetació de les costes mediterrànies amb Limonium spp. endèmics, un hàbitat també catalogat en l’àmbit europeu com a hàbitat natural d’interès comunitari (HIC 1240, segons la Directiva 92/43/CEE - 1992).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia