Medi ambient

La inversió per evitar focs al bosc es multiplica per sis

El pla de prevenció d’incendis forestals 2022-2025 tindrà 72 milions d’euros per preparar els boscos de Catalunya davant l’emergència climàtica

Preocupen els focs de sisena generació

El nou pla de prevenció d’incendis 2022-2025 tindrà la dotació pressupostària més alta que s’ha fet mai. Es tracta de 72 milions d’euros, 18 per any, que està previst complementar amb set milions més procedents dels fons Next Generation, amb l’objectiu de preparar els boscos per fer front a l’emergència climàtica i als focs de sisena generació, els més devastadors coneguts fins ara. La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, va assegurar ahir durant la presentació a la masia de la Torre Negra, situada al Parc Natural de Collserola, que es tracta del pla de prevenció d’incendis “més ambiciós de la història de Catalunya”.

Els recursos previstos multipliquen per sis els que s’hi havien destinat fins ara –tres milions d’euros l’any passat–. Jordà va explicar que és “un pla amb mirada a mitjà i llarg termini” enfocat a la protecció i la conservació dels ecosistemes forestals i a garantir la salut de la biodiversitat. “El país ha d’estar preparat, amb un paisatge que faci possible que els focs es puguin apagar”, va remarcar la consellera, que va afegir que es preveu que els pròxims anys es produeixin un 50% més d’incendis forestals. “No és una opinió, és informació”, va precisar la consellera. També va afirmar que poden augmentar els fenòmens “extrems” com les sequeres, les pluges torrencials o les tempestes elèctriques, i va insistir que cal estar a punt per gestionar de la millor manera possible uns incendis “poc previsibles” que cada vegada es propaguen més ràpidament.

Dels 18 milions d’euros anuals, 6,8 es destinaran a infraestructures de prevenció als perímetres de protecció prioritària, que són zones amb un gran risc de foc i amb una continuïtat de la massa forestal on es poden produir grans incendis. S’actuarà en totes les zones prioritàries al Prepirineu de Lleida, els massissos litorals de la Costa Central i la Costa Brava, les zones de muntanya interior de Tarragona i les Terres de l’Ebre i la Catalunya Central.

El 75% de la superfície forestal de Catalunya és propietat privada. Per això, s’obrirà una nova línia d’ajuts de cinc milions d’euros per a actuacions estratègiques de prevenció d’incendis en finques privades. Dos milions més aniran a reforçar els grups especials de prevenció d’incendis forestals (Gepif), que passaran de tres a set amb noves unitats permanents a Ulldemolins, Gandesa, Calaf i Girona, que faran feines de prevenció d’incendis tot l’any i a tot el territori. A més, s’invertirà un milió d’euros en la modernització del material i vehicles de les agrupacions de defensa forestal (ADF).

Els ajuts per crear i mantenir franges de protecció perimetral a les urbanitzacions i nuclis urbans que limitin directament amb terrenys forestals es multiplicaran per tres i es crearà una nova línia d’ajuts als ens locals, prioritàriament adreçada a municipis petits i amb pocs recursos, que cobreixin accions no incloses en la convocatòria actual com per exemple el suport a la planificació. Aquestes dues línies sumaran 2,4 milions d’euros. També està previst desenvolupar una nova aplicació mòbil per gestionar les activitats amb risc d’incendi forestal i modernitzar les eines de previsió del perill de foc a través de la intel·ligència artificial, les fotografies de satèl·lit i els mapes de variables biofísiques i de cobertes, que permetran una major concreció territorial i temporal dels diferents episodis de perill.

LA FRASE

El país ha d’estar preparat, amb un paisatge que faci possible que els focs es puguin apagar
Teresa Jordà
consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

LA XIFRA

18
milions d’euros
anuals és la inversió prevista en prevenció d’incendis forestals a partir d’aquest any i fins al 2025.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona