Medi ambient

Cal invertir 59.000 milions en renovables fins al 2050

La Cambra xifra els recursos necessaris a Catalunya per assolir la neutralitat d’emissions i apressa les administracions a desbloquejar projectes

Calculen que s’ocuparan unes 576.000 hectàrees

Catalunya haurà d’invertir 59.024 milions d’euros en projectes d’energies renovables entre aquest any i el 2050 si vol assolir la neutralitat d’emissions que fixen els objectius de la llei del clima de la UE. Així ho indiquen els càlculs fets per la Cambra de Comerç de Barcelona que apareixen al seu primer monogràfic sobre descarbonització i transició energètica, publicat en el marc dels indicadors de progrés i benestar (IPB). Aquest volum d’inversió representa una mitjana del 0,67% del PIB anual de Catalunya fins al 2050 per garantir un model elèctric 100% renovable, que s’aconseguiria amb una potència addicional a instal·lar de 62.980 MW, el que requeriria ocupar un total de 576.254 hectàrees, el 17,9% del territori català, amb instal·lacions d’energia renovable. Per tant, des de la Cambra es considera indispensable que part de l’energia fotovoltaica es desenvolupi a les teulades dels polígons industrials, que poden arribar a acollir un terç de les instal·lacions necessàries, i compta també amb parcs eòlics marins.

L’evolució de la inversió no seguiria una trajectòria lineal, ja que es preveu una inversió inicial de 789 milions d’euros el 2022 que s’enfilaria fins als 3.038 milions el 2050, un xifra que no inclou la inversió que es requerirà per emmagatzemar l’energia o per acoblar la nova capacitat de generació amb la demanda, donat el caràcter discontinu de les fonts renovables. El càlcul s’ha fet amb els preus actuals, però podrien ser més baixos en el futur, tal com va explicar ahir el cap d’estudis de la Cambra, Joan Ramon Rovira, en la presentació de l’informe, en què va indicar que “la sostenibilitat és compatible amb la prosperitat i l’equitat”, però va remarcar la necessitat de prémer l’accelerador per assolir els objectius. En la mateixa línia, la presidenta de la Cambra, Mònica Roca, va recordar que des de l’any 2013 no s’ha obert cap nou parc de renovables a Catalunya. “Cal desencallar la implantació de nous projectes”, va denunciar. Per això va apressar les administracions perquè desencallin els projectes presentats i sense resoldre que, segons la Cambra, representen el 94,5% de la capacitat energètica que s’hauria d’instal·lar d’aquí al 2030. “La Catalunya del futur no pot dependre energèticament d’altres territoris”, va assegurar la presidenta de la Cambra.

El cap d’estudis de la Cambra va recordar que el 2030 s’ha de produir l’apagada de les centrals nuclears d’Ascó i Vandellòs, i per això cal que abans es facin avenços en el desplegament de les energies renovables. Fins llavors, s’haurien de donar els permisos per instal·lar fins a 13 gigawatts de potència, que són els mateixos que “el govern té sobre la taula sense resoldre”, va dir Roca. Segons els càlculs de la Cambra, fins al 2030 s’haurien d’haver invertit més de 10.000 milions d’euros en nous parcs renovables.

Perquè sigui possible reclamen que es consolidi, amb la màxima urgència, el nou marc legislatiu que ha de definir i detallar els objectius i la planificació del desplegament de renovables. Això inclou la tramitació de la futura llei de transició energètica i del pla territorial sectorial d’energies renovables.

LA XIFRA

0,67
per cent
del PIB català és el que s’ha d’invertir cada any per tenir un sistema elèctric 100% renovable el 2050.

LES FRASES

La sostenibilitat és compatible amb la prosperitat i l’equitat. És un objectiu factible
Joan Ramon Rovira
cap d’estudis de la cambra de comerç de barcelona
Cal desencallar la implantació de nous projectes de parcs renovables a Catalunya
Mònica Roca
Presidenta de la cambra de comerç de barcelona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona