Medi ambient

VÍCTOR CUSÍ

PRESIDENT D’EOLICCAT

“No veiem que el decret doni l’impuls que necessitem”

“Cal que l’administració lideri la transició energètica i s’impliqui en l’execució dels projectes de renovables”

“Ens hem d’acostumar a veure panells fotovoltaics i aerogeneradors pel territori”

Dimecres el Parlament va aprovar el decret llei 24/2021 d’acceleració del desplegament de les energies renovables distribuïdes i participades. El president de l’associació d’empreses eòliques EolicCat en fa valoració.

L’aprovació del decret accelera els projectes ja presentats?
Crec que no; el que fa és posar més traves a les tramitacions de projectes i ho fa amb un cert caràcter retroactiu de forma que projectes que ja estan presentats hauran d’assumir alguns dels aspectes que demana el decret. Ni tan sols accelerarà els projectes petits perquè no té cap mesura de foment.
Si s’hagués tramitat com a projecte de llei hauria estat millor?
Hauria permès modificacions que creiem que hauria estat molt convenient introduir perquè, entre d’altres coses, hi ha punts que no estan ben redactats i provoquen inseguretat jurídica i valia la pena clarificar. En canvi es podrien haver incorporat altres mesures com buscar eines jurídiques i financeres per impulsar la creació de comunitats energètiques que poguessin desenvolupar projectes més petits i més realistes.
Què passarà amb tots els projectes que ja estan presentats?
Ho haurem de veure. S’ha anunciat que hi pot haver unes esmenes a aquest decret a través d’una llei posterior però no sabem quines són i com acabarà. El que ja està passant és que és més fàcil tramitar projectes fora de Catalunya amb línies que evacuïn la potència en punts de connexió aquí. Aquesta és una de les conseqüències de posar traves perquè Catalunya només té competència per projectes mitjans fins a 50 Mw, que són set o vuit aerogeneradors. Al final això comporta que Catalunya perd competències en la tramitació de projectes.
Hi ha hagut un excés especulatiu de projectes presentats?
No hi estic d’acord, el promotor el que fa és cenyir-se al que diu la normativa i per poder presentar un projecte demanava que s’havia d’aportar un punt de connexió a la xarxa elèctrica. Els promotors vam demanar els punts de connexió i vam dipositar els avals i a partir d’aquí vam iniciar els tràmits. És cert que s’han presentat molts projectes però havíem estat deu anys aturats. S’han presentat projectes solapats sobre el mateix punt perquè el decret no deia que té dret el primer que el presenta sinó que tots es poden anar tramitant i al final només en queda un. Això entenem que no és especulació perquè no sabem si hi ha un altre promotor que presentarà un projecte al mateix lloc. El que satura és la manca d’inactivitat de l’administració que no tramita els projectes que té sobre la taula.
Han començat a demanar el retorn de les fiances d’avals de punts de connexió?
Pot ser que hi hagi promotors que ho hagin demanat perquè el decret ho permet però es perd el punt de connexió. Hi ha gent que decideix que ja n’hi ha prou i que no vol invertir a Catalunya. El millor seria que els projectes es tramitessin al més aviat possible.
EolicCat ha anunciat que demandarà la Generalitat per inactivitat i per danys patrimonials. Ja ho han fet?
Estem esperant com s’aplica la transitòria i veure si realment hi ha projectes que es queden penjats, que pensem que sí perquè és molt difícil que arribin a a poder complir els terminis del mercat de connexions.
Quin cost pot tenir per al sector?
Preveiem que uns 150 milions d’euros per despeses del projecte, estudis d’impacte ambiental, de preparació de documentació i expedients i les taxes perquè el decret no preveu que si renuncies al projecte te les retornin.
El nou decret diu que s’ha d’acreditar l’acord del 50% dels terrenys per presentar un projecte. Serà un problema?
No és un problema per al promotor perquè al final nosaltres sempre arribem a acords amb els propietaris. En general no s’ha arribat mai a fer una expropiació dels terrenys on van els aerogeneradors. Sí que és un problema demanar-ho quan s’inicia el tràmit perquè hi ha moltes coses que no estan definides. Sempre s’havia demanat en un estat més avançat. Això pot provocar que hagi gent que es dediqui a anar a buscar propietaris de terrenys i especular amb el sol.
Preveuen que hi haurà interès ara que han d’oferir la participació ciutadana pel 20% del projecte?
Ho veig complicat. Són projectes grans, amb inversions importants i és difícil que algú tingui interès a entrar. Si surten, perfecte perquè hi haurà un 20% de la inversió que l’assumirà la ciutadania. Hauria estat bé ho haguéssim de demanar quan ja tenim l’autorització perquè llavors ja se sap que és un projecte que es construirà.
Hi ha algun punt del nou decret que els sembli positiu ?
Sí, per exemple la simplificació per l’autoconsum i que per iniciar la tramitació d’un projecte de parc eòlic no exigeixen el punt de connexió. D’aquesta manera es pot demanar quan ja es té més clar que el projecte pot anar endavant.
Es podrà arribar al 2030 amb el 50% de l’energia de fonts renovables?
Sincerament ho veig complicat. Per arribar a aquests objectius, a part de tot l’autoconsum, necessitem instal·lar de l’ordre de 10.000 Gw nous amb energies renovables. No veiem que aquest decret doni l’impuls que necessitem.
Permetrà rebaixar tensions al territori?
Penso que no. Rebaixar la conflictivitat s’aconsegueix amb gestió. Cal que l’administració lideri la transició energètica. Ens hem d’acostumar a veure panells fotovoltaics i aerogeneradors pel territori. O fem això o haurem de canviar els objectius de la llei del canvi climàtic, ser més realistes i assumir que hem de mantenir les nuclears o seguir important energia de fora. Si assumim els reptes de la transició energètica hem d’explicar molt bé el que significa tot això, quins són els reptes, les oportunitats i també els riscos de no fer-la. Cal que l’administració s’impliqui en l’execució dels projectes de renovables. Cal gestió i no decrets. Això és el que farà que la gent entengui i accepti els projectes. La transició energètica ha d’anar lligada a un pla de desenvolupament territorial perquè ofereix una oportunitat amb creació de llocs de treball. Necessitarem gent al territori que estiguin formats. S’han d’adaptar els plans formatius per tenir gent capacitada per treballar en aquest sector.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona