Medi ambient

Economia

La comunitat solar de Rupià, a punt

Els equipaments municipals i 25 llars del poble començaran a abastir-se d’energia fotovoltaica el 2022

Tenen marge per doblar la producció

El pla de la Diputació perquè petits pobles generin electricitat amb energia fotovoltaica comença a donar fruits. Rupià serà un dels primers, amb una instal·lació –sobre la coberta de la pista polivalent d’esports– que ja pot generar electricitat i abastirà tant el consistori com altres equipaments municipals –amb un 40% de la generació– i les primeres 25 llars que participaran de la concessió municipal a quatre anys –en el 60% restant de l’energia que es produeixi. Dels quatre municipis inicialment adherits, el projecte es pot ampliar a una seixantena els pròxims mesos.

El regidor de Transició Energètica, Badreix Tarragó, explica que la instal·lació inicial té capacitat per produir 32,6 kWp, suficient per estalviar el consum de les llars i els equipaments municipals durant el dia. Però que tenen marge –espai disponible– per doblar la potència i abastir més llars. Ara mateix, ja poden beneficiar una quarta part, aproximadament, dels habitants del poble, però esperen anar més enllà.

Tarragó i Josep Pujol, responsable de l’oficina de Transició Energètica del Baix Empordà –ens en què participen conjuntament el Consell Comarcal i la Diputació– van reunir, la setmana passada, part dels veïns que participen en el projecte i alguns possibles interessats per anunciar els terminis i aclarir els darrers dubtes. L’aprofitament de l’energia s’ha endarrerit, explica l’edil, pels tràmits burocràtics per registrar els percentatges de participació de cada abonat en la factura respectiva, però compten que a partir del març els descomptes ja es comencin a aplicar efectivament. En el cas del consistori, els beneficis potser es començaran a notar ja a partir del febrer. La pandèmia ha dificultat i alentit tot el procés, a banda de les trobades informatives. Aquesta darrera va ser la primera presencial entre participants, i compten que ja no n’hi hagi més.

Ara, el poble espera poder resoldre la sol·licitud de subvencions de l’Institut Català de l’Energia (Icaen) i altres línies que s’habilitin per ampliar la instal·lació, que gestiona l’empresa terrassenca Km0. També assessoraran els usuaris per ajustar potències i optimitzar l’ús dels excedents, amb l’opció en estudi d’un sistema de bateries d’emmagatzematge a partir del 2023.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els ferratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona

Catalunya, més laica que mai

Barcelona
comerç

Torna la fira artesana Fet al Born

Barcelona

Els Manaies entreguen el penó a Joan Alenyà que ja el custodia

GIRONA
SOCIETAT

L’electricitat, el gas i aigua, els serveis amb més reclamacions al Vallès Oriental

GRANOLLERS