Medi ambient

Proposen fer una prova pilot del parc eòlic marí

Els promotors del Parc Tramuntana no renuncien a la idea inicial però busquen el consens

Es tracta d’instal·lar tres aerogeneradors i 50 MW d’energia

Aquesta prova pilot es faria un pèl més lluny que el projecte

Els promotors del parc eòlic marí van posar sobre la taula ahir la possibilitat de fer una prova pilot amb tres aerogeneradors i una potència de 50 MW amb l’objectiu de buscar el consens del territori. Ho va afirmar ahir l’enginyer Sergi Ametller en una compareixença pública en què va admetre que s’està estudiant aquesta via amb la Generalitat i el Ministeri de Transició Ecològica per tal que es converteixi en un “projecte tractor” i serveixi d’experimentació, donat que s’hi provarien prototips. En cap cas aquesta proposta suposa la renúncia al projecte inicial, que preveu la instal·lació de 35 aerogeneradors amb una capacitat de 500 MW, deu cops superior al que generaria la prova pilot. A hores d’ara la proposta no té el vistiplau de cap administració, tot i que Ametller va assegurar que pensava que l’havia de tenir. “Creiem que un projecte així ha de tenir el suport de les administracions”, va assenyalar.

Els aerogeneradors de la prova pilot se situarien un pèl més lluny que la proposta inicial, a 18 km del cap de Creus (14 km és el projecte) i a 16 km de la costa de l’Escala (14 km en el projecte de 35 molins). La prova pilot, a més, connectaria amb el cablejat marí de 24 km que entraria a terra entre Sant Pere Pescador i l’Escala i aniria connectada fins a la subestació de Santa Llogaia, en un tram que, segons el que es va explicar ahir, aniria soterrat.

Parc Tramuntana va “allargar la mà” a la plataforma opositora i la resta d’entitats amb projectes petits d’autoconsum i autogeneració de renovables per “trobar sinergies i impulsar conjuntament la transició energètica al territori”. En concret, el membre de Parc Tramuntana va instar-los a crear una taula de treball per trobar sinergies i col·laborar en la lluita contra l’emergència climàtica.

L’oposició fa trobades

L’Associació Stop Macroparc Eòlic Marí de la Costa Brava Nord, per la seva banda, impulsa trobades sectorials amb l’objectiu de donar a conèixer la seva posició en relació amb el macroprojecte i d’informar de les gestions que es fan per aturar-lo. La primera trobada es va dur a terme al Club Nàutic de l’Estartit, amb la presència d’una seixantena de persones que hi van assistir en representació dels sectors del càmping, els hotels, els apartaments turístics, la nàutica, el submarinisme, el golf, els ports, la restauració i el comerç.

Des de l’empresa promotora, Ametller proposa fer un “mix energètic que combini el model centralitzat i el descentralitzat”. “És l’única opció viable per assolir els objectius de transició energètica”, assenyala. En aquest sentit, va recordar que el president Aragonès i la consellera Jordà han assegurat que tots els projectes seran “necessaris”. “Si cobrim totes les teulades amb autoconsum assolirem només un 30% del necessari per substituir les energies fòssils i renovables per les renovables”, afirma.

LA XIFRA

35
aerogeneradors.
Aquesta és la xifra que preveu el projecte del parc eòlic marí Tramuntana.

Alineats amb la política energètica del govern

Parc Tramuntana està “totalment alineat” amb el model de transició energètica de la Generalitat, buscant el consens i la integració des de bon inici, i treballant per articular la participació ciutadana en la propietat del projecte a través de cooperatives, comunitats locals d’energia i el finançament col·lectiu (crowdfunding). L’empresa impulsora recorda que, tot i que el parc per ubicació i potència és competència estatal, el projecte està “perfectament alineat amb la política energètica de la conselleria d’Acció Climàtica de la Generalitat”, plasmada la setmana passada en el nou decret de renovables.

“Compartim absolutament amb la Generalitat que els projectes de renovables arreu del país estiguin participats pel territori i que cerquin el consens amb la ciutadania. Nosaltres ho hem fet des de bon inici, perquè creiem que l’única manera de fer la transició energètica és juntament amb l’Empordà”, manifesta l’enginyer de l’empresa Sergi Ametller. Des del primer dia, Parc Tramuntana es queixa de la “desinformació”. Ametller considera que cal “un debat públic objectiu, rigorós i amb seny sobre el projecte i sobre la transició energètica a Catalunya”. Reclamen a la plataforma opositora que sigui “rigorosa”. Explica que s’han transmès “falsedats” com ara que hi hauria 80 o 85 aerogeneradors o que el parc seria a 9 o 10 km de la costa. Va reiterar que el projecte preveu que la línia d’evacuació sigui soterrada cap a la subestació i que l’impacte visual és menor que el que diuen els opositors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

administració

Neix una entitat per difondre la història i la cultura de Roses

roses
Raúl Montilla
Periodista i escriptor

“Emigrar és molt dur, és un joc d’identitat molt bèstia”

Cornellà de Llobregat
SOCIETAT

ADF, 15 entitats i un restaurant a Els Bellots

TERRASSA
educació

Malestar perquè es tanca una línia d’I3 a Rocafonda de Mataró

Mataró
salut

Acord en defensa de l’antic hospital de Mataró

mataró
medi ambient

Badalona analitza la salut de 216 palmeres i 10 estan molt greus

Badalona
Sant Feliu de Pallerols

Sèlvans assaja un nou model d’economia rural a través de la gestió forestal

Sant Feliu de Pallerols
GIRONA

Retiren l’aparcament reservat a la Guàrdia Civil a Emili Grahit

GIRONA
SALUT

Créixer en entorns d’aire contaminat redueix la capacitat d’atenció dels nens

BARCELONA