Medi ambient

Acord a quatre bandes per potenciar l’ecosistema dels rius de la ciutat de Girona

L’Ajuntament, l’ACA, el Consorci del Ter i La Sorellona formalitzen un conveni per col·laborar en la millora dels valors naturals dels quatre rius gironins

Quatre ens (tres administracions i una associació) units per potenciar els valors naturals dels quatre rius gironins: el Ter, l’Onyar, el Galligants i el Güell al seu pas per la ciutat. L’Ajuntament de Girona, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), l’associació La Sorellona i el Consorci del Ter han signat un acord de custòdia fluvial amb l’objectiu de garantir la protecció i el desenvolupament de l’ecosistema aquàtic dels rius del municipi. Segons informa l’Ajuntament, amb aquest conveni es tracta de fer una declaració d’intencions dels quatre organismes, que es comprometen a recuperar i millorar aquests espais aquàtics.

Cinc objectius

La durada de l’acord prevista inicialment és de quatre anys (2021-2024), i estableix cinc objectius principals. En primer lloc, el conveni planteja recuperar la connectivitat dels trams de riu en custòdia, tot eliminant o disminuint l’impacte de les barreres existents i unint, al mateix temps, el canal fluvial i les riberes. D’aquesta manera es facilitaria la connexió entre poblacions de fauna existents i es milloraria la qualitat estructural dels rius. Un segon objectiu és el de recuperar, millorar i conservar la biodiversitat i els hàbitats fluvials del territori, igual que la conservació de poblacions de fauna amenaçades o sensibles, o el control d’espècies exòtiques invasores. En tercer lloc, l’acord preveu fer un seguiment i un monitoratge del medi natural, de la dinàmica de la llera i la morfologia fluvial i de les actuacions que es duran a terme, especialment dels peixos autòctons d’aquest tram fluvial.

Finalment, les entitats signants també es comprometen a vetllar per sensibilitzar la població en qüestions ambientals. Per això promouran el coneixement i l’interès general de la ciutadania cap als hàbitats fluvials divulgant el valor natural, paisatgístic i patrimonial dels rius, i fomentaran la conservació del territori de manera activa entre la ciutadania, tot generant un sentiment de pertinença i corresponsabilitat a través del voluntariat ambiental.

LA FRASE

Estem davant d’un canvi en el model de gestió dels rius per potenciar-ne els valors naturals
Martí Terés
regidor de Sostenibilitat de l’Ajuntament de Girona

Rius i riberes entre municipis

El conveni preveu que l’àmbit d’actuació correspongui tant al terme municipal de Girona com al de les zones on el riu queda partit en dos municipis. Seria el cas de les riberes del Ter, on el riu limita amb Salt i Sarrià de Ter, i del Güell, on hi ha el límit amb Vilablareix. “Estem davant d’un canvi en el model de gestió dels rius. Volem que es pensi molt més a protegir els elements naturals i la biodiversitat, un punt que ara serà prioritari. Amb l’acord el que aconseguim és integrar totes les accions que ja estem fent en aquest sentit, de manera que podrem ser més eficients i ambiciosos per aconseguir l’objectiu de potenciar els valors naturals dels nostres rius”, explica el regidor de Sostenibilitat de l’Ajuntament de Girona, Martí Terés.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES