Medi ambient

Sterna denuncia l’espoli de corall vermell en aigües de Sant Feliu

El Grup de Natura Sterna denuncia l’espoliació dels últims exemplars de corall vermell situats en aigües de Sant Feliu de Guíxols L’entitat ecologista, segons fa públic amb un comunicat, ha constatat el robatori de la branca de corall vermell més gran de la zona, amb 15 cm de llargada, situada a 31 metres de profunditat a Port Salvi.

Quatre generacions

Hauran de passar almenys quatre generacions per poder observar un exemplar similar, espoliat malgrat que la seva pesca ha estat prohibida per la Generalitat de Catalunya i el govern espanyol.

Detectada per primera vegada l’any 1987 i observada per última vegada el 26 d’agost d’aquest any, la branca era una peça excepcional de les aigües del municipi guixolenc, situada en una zona, a més, on fins al moment només hi ha inventariats sis exemplars més de corall vermell.

Es tracta d’un recurs pesquer clau en l’ecosistema marí, amb unes característiques que el fan especialment vulnerable, com ara un creixement extremadament lent i la limitada capacitat de dispersió de les seves colònies.

Al llarg de les últimes dècades s’ha constatat un descens de fins al 75% de les seves captures a nivell de tota la Mediterrània, especialment en el cas de les poblacions d’aigües poc profundes, pràcticament esgotades. La pesca furtiva, l’escalfament de les aigües per culpa del canvi climàtic i l’acidificació dels mars suposen una greu amenaça per a la seva supervivència, motiu pel qual ha estat catalogat com una espècie en perill d’extinció per la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN). Per aquest motiu, i amb l’objectiu que fets delictius d’aquesta gravetat no tornin a produir-se, el Grup de Natura Sterna està tramitant les pertinents denúncies de l’espoli del corall vermell detectat a Sant Feliu de Guíxols davant el cos dels Agents Rurals i el Departament Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.Actualment la pesca del Corallium rubrum està prohibida per una ordre ministerial del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació publicada al Butlletí Oficial de l’Estat el 31 de març de 2020 i vigent fins al 2022; l’any 2017 el Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya ja havia regulat la seva pesca mitjançant l’Ordre ARP/59/2017, de 7 d’abril, establint una veda de la pesquera per un període de 10 anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona

Catalunya, més laica que mai

Barcelona
comerç

Torna la fira artesana Fet al Born

Barcelona

Els Manaies entreguen el penó a Joan Alenyà que ja el custodia

GIRONA
SOCIETAT

L’electricitat, el gas i aigua, els serveis amb més reclamacions al Vallès Oriental

GRANOLLERS
estats units

El vaixell que va fer caure el pont té 56 contenidors amb materials perillosos

barcelona