Medi ambient

Retiraran la carpa de l'estany de Banyoles i s'hi faran repoblacions de bagra i barb

S'ha conclòs que la carpa no és una espècie autòctona

En el projecte, que s'està executant des de principi d'any, quedava pendent la resposta a una pregunta delicada: la carpa, un peix asiàtic introduït a Catalunya a principi del segle XX, s'ha de considerar encara exòtic o ja és autòcton? L'opinió del consorci –que esgrimeix arguments científics– finalment ha prevalgut sobre el parer dels pescadors –per als quals, després d'un segle, no es pot dir que sigui una espècie exòtica– i la carpa s'afegirà a la llista dels peixos que s'han de retirar.

De manera gradual

El president i el vicepresident del Consorci de l'Estany, Salvador Ros i Miquel, Noguer, respectivament, van explicar ahir que aquest any encara s'hi podrà pescar, però que ja no se'n faran repoblacions. L'any que ve serà de transició, al 2012 es treballarà en la retirada dels peixos i al 2013 a l'estany i llacunes annexes ja no hi hauria d'haver carpes (o gairebé, ja que els tècnics consideren impossible reduir la població a zero). Per contra, es faran repoblacions de bagra i barb, pensant en els pescadors. Els responsables polítics del consorci van remarcar que no volen «imposar» res, sinó que miren de consensuar la retirada de la carpa amb els sectors implicats, essencialment els pescadors. Un portaveu de l'Associació de Pescadors Esportius de Banyoles va manifestar ahir que no estan d'acord amb la mesura, però que s'hi resignen, «ja que no hi ha res a fer».

Un llac «americà»

Per les espècies que hi viuen, l'estany de Banyoles es podria considerar a hores d'ara un llac americà. Les dominadores són el black bass, el peix sol i la gambúsia, totes tres originàries d'Amèrica. Per contra, de les autòctones, només la bavosa hi resisteix, mentre que han sucumbit la bagra, el barb, l'anguila, la tenca i el punxoset, habituals a final del segle XIX.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
sequera

La nova fase d’excepcionalitat dona més marge per omplir les piscines

barcelona
Societat

Mor Miquel Massana, fundador de l’empresa Centre Tèxtil Massana

SERVEIS

La Paeria atura la supressió de la recollida porta a porta a Pardinyes i Balàfia

LLEIDA
GIRONA

Puente preveu aviat la licitació del projecte d’enllaç del TAV i l’aeroport

GIRONA
estats units

TikTok demanda als EUA per una llei que amenaça de vetar el seu ús al país

barcelona
SOCIETAT

Les empreses agrícoles no seran a les Fires de Maig per la crisi de la pagesia

Vilafranca del Penedès
SOCIETAT

3.000 productes falsificats comissats en comerços de Salou

SALOU

Girona destina prop de 3 milions a polítiques públiques

GIRONA
SERVEIS

Les escales de la Glòria obertes ahir pateixen aturades

BARCELONA