Medi ambient

Augmenten les sentències judicials i la majoria de les que han sortit fins ara són condemnatòries

El 2009 el jutge va resoldre sis casos denunciats per la fiscalia, un més que el 2008

La condemna per ús de materials no admesos per caçar, la construcció d'una edificació il·legal en zona protegida de les Gavarres dins el terme municipal de Cassà de la Selva, unes obres il·legals a Caldes de Malavella o la caça de fauna protegida són alguns dels casos que fins ara han resolt els jutjats. Les penes solen ser de pocs mesos de presó –que no s'han de complir però que creen antecedents–, i una quantitat econòmica que oscil·la entre els poc més de 200 euros i d'altres de més altes que en superen els mil. A més, en el cas de construccions il·legals, el denunciat ha de fer-se càrrec de tots els costos de demolició de l'obra executada. Barata ha destacat que gairebé totes les sentències són condemnatòries: «Perquè anem molt sobre segur i es tracta de casos molt clars.» I que, per exemple, un cas que va ser absolutori per la construcció d'una barraca als Aiguamolls sense autorització s'ha recorregut a l'Audiència. El fiscal també ha recalcat que amb el nou codi penal s'incrementen les penes per actuacions contra el medi ambient o l'ordenació del territori.

El director dels serveis territorials de Medi Ambient, Emili Santos, també ha volgut incidir que ara comencen a sortir els primers casos de sentències arran de les denúncies de la fiscalia i dels agents rurals: «Els resultats que estem obtenint són molt importants, perquè ara un cop començada la roda, sortiran més sentències. És important saltar del pas d'expedient de disciplina urbanística al de delicte, com ho estan acceptant els jutjats.» D'aquesta manera, Santos creu que es demostra que les construccions il·legals no queden impunes, tot i que fins ara existia aquesta sensació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.